Tyskere får professor i kristenforfølgelser. Danskere tøver

Mens man må se langt efter dansk forskning i kristenforfølgelser, har Tyskland nu fået en professor på området. Det er helt oplagt at interessere sig mere for emnet, siger kender

Den teologiske uddannelsesinstitution Freie Theologische Hochschule nord for Frankfurt har ansat en professor i religionsfrihed og kristenforfølgelse. Det er den 54-årige Christof Sauer, der så vidt vides er den første professor på området i Europa.

Det er gode nyheder, mener journalist ved Weekendavisen Klaus Wivel, som i 2013 udgav bogen ”Den sidste nadver” om forfølgelse af kristne i Mellemøsten. Han håber, at nyheden vil inspirere andre lande og universiteter til at beskæftige sig mere med emnet.

”Det er fuldkommen oplagt, at man på universiteterne begynder at interessere sig mere for dette område. De skal kortlægge kristne grupper i Mellemøsten, fotografere kirker, mens de stadig er der, og så videre. Der er et stort forskningsarbejde, der ligger lige for. Det skal tyskerne have stor ære af at have taget initiativ til,” siger han.

Da Klaus Wivels bog udkom, kritiserede han politikere og forskere for at have berøringsangst for emnet. Han mener, at den store interesse for hans bog var udtryk for, at ingen andre i nævneværdig grad havde brugt kræfter på at granske problemet.

”Jeg tror, at man er bange for at gå ind i denne sag, fordi man er bange for at gå højrefløjens og islamofobernes ærinde. Der er muligvis også en praktisk årsag til det. Mellemøstforskere skal gerne kunne arbejde på universiteter i arabiske lande, og der er man ikke specielt velkommen, hvis man interesserer sig for kristenforfølgelser,” siger han.

Kirsten Busch Nielsen, som er dekan ved Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet, har ikke kendskab til forskningsprojekter om kristenforfølgelser på fakultetet. Hun mener, at det er et relevant emne at forske i, men har samtidig svært ved at forestille sig et professorat i kristenforfølgelse på Københavns Universitet lige foreløbig.

”Jeg har ikke set opslaget og har derfor svært ved at se, hvad en professor inden for dette emne skal forske i og studere. Jeg vil fra akademisk side være tøvende med at oprette et professorat inden for et sådant politisk emne. Det må overlades til forskerne at bestemme retningen af deres forskning,” siger hun.

Fakultetsleder ved Menighedsfakultetet i Aarhus Thomas Bjerg Mikkelsen kender den nyudnævnte professor Christof Sauer, som han kalder en dygtig og lødig teolog. Han glæder sig over, at der kommer teologisk fokus på emnet, men forestiller sig ikke, at der kommer et professorat på Menighedsfakultetet.

”Hvis vi havde penge til det, ville det helt sikkert være noget, vi ville overveje. Det er vigtigt, at forskere begynder at interessere sig for kristenforfølgelser. Jo mere viden vi har om det, desto bedre muligheder har vi for at gøre noget ved det,” siger han.

Han finder tanken om et dansk professorat i kristenforfølgelser interessant, men har svært ved at se en egnet kandidat til posten.

”Det særlige ved Christof Sauer er, at han har kunnet samle en masse empiri ved i mange år at have været tæt på de forfulgte kristne på alle verdens kontinenter. Vi har mange vidende teologer, men ingen med den helt lavpraktiske erfaring, som Sauer over mange år har erhvervet sig i mødet med almindelige kristne, der lever under forfølgelse,” siger han.