Tyskerne kan nu blive begravet med deres kæledyr

To nye kirkegårde er åbnet i byerne Koblenz og Essen, og her kan mennesker blive begravet sammen deres kæledyr

På to tyske kirkegårde kan tyskere i fremtiden blive stedt til hvile sammen med deres kæledyr. Billedet her er fra en dansk dyrekirkegård.I Danmark må man endnu ikke blive begravet sammen med et dyr.
På to tyske kirkegårde kan tyskere i fremtiden blive stedt til hvile sammen med deres kæledyr. Billedet her er fra en dansk dyrekirkegård.I Danmark må man endnu ikke blive begravet sammen med et dyr. Foto: Miriam Hinman Nielsen / BAM.

Mange mennesker holder så meget af deres kæledyr, at de sørger dybt, når dyret dør, men nu er det blevet muligt for tyskerne at blive genforenet med deres dyr efter døden.

To nye kirkegårde er åbnet i byerne Koblenz og Essen, og her kan mennesker blive begravet i samme grav som deres kæledyr.

Kirkegårdene bærer begge navnet ”Unser Hafen”, hvilket på dansk betyder ”Vores Havn”, og det er organisationen Deutsche Friedhofsgesellschaft (Tysk Kirkegårdsselskab), der står for driften af dem.

På grund af tysk lovgivning er det kun muligt for mennesker og dyr at blive begravet i samme grav, hvis begge parter kremeres.

Kremeringen finder sted adskilt: De jordiske rester af mennesket brændes til aske i et normalt krematorium, mens dyret brændes i et særligt dyrekrematorium.

Asken af dyr og menneske opbevares derefter også adskilt i hver sin urne i graven.

Ifølge Judith Könsgen, der er Tysk Kirkegårdsselskabs informationsmedarbejder, er der et voksende behov for kirkegårde som ”Vores Havn” i Tyskland, fordi husdyrenes rolle i samfundet har forandret sig.

”Husdyret er i dag mere end blot et dyr, og især når det drejer sig om ældre og ensomme mennesker, udgør det ofte en erstatning for en partner eller et barn”, siger hun.

Tyskland er ikke det eneste land, hvor mennesker og dyr kan begraves i samme grav. Både USA og Schweiz har lignende kirkegårde.

I Danmark er det derimod ikke lovligt at begrave mennesker og dyr i samme grav, men professor i sociologi ved Aalborg Universitet Michael Hviid Jacobsen, der forsker i begravelseskultur, er overbevist om, at der vil være interesse for de nye kirkegårde blandt et mindretal af danskerne.

”Såfremt det bliver lovgivningsmæssigt muligt, er der sikkert en mindre gruppe, der gerne ser sig selv begravet med deres kæledyr, hvis kæledyret har haft en stor betydning i personernes liv, men der er formentlig også en betydeligt større gruppe, som ville finde det upassende eller ligefrem makabert at skulle dele grav med et afdødt kæledyr.

Så en udbredt tendens tror jeg næppe på, at det bliver, men givetvis en interessant mulighed for et fåtal,” siger han.

De tyske kirker ser skeptisk på de nye kirkegårde for dyr og mennesker. En talsmand for den evangeliske kirke advarer mod at menneskeliggøre dyr ved, at forskellen mellem menneske og dyr viskes bort.