Prøv avisen

"Uden tro er der kun tvivl"

Bonnie Holtzmann kontaktede præsten som den første, da hun for mange år siden kom i fængsel. Hun lever i dag som hjemløs. Hun begyndte at tro på Gud, da hendes plejemor døde. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen

Hvordan er forholdet til Gud, når man har levet et liv på gaden? Bonnie Holtzmann, der har været hjemløs i 10 år, fortæller om sine tanker om tro

Solen skinner ude i gårdhaven ved Slagelse Hotel. I glassene er der kold cola, og bænkene er let opvarmede af solen.

"Prøv lige at se, hvor dejligt her er," siger Bonnie Holtzmann glad.

Siden den 1. juli har hun boet på et værelse på hotellet. Men før boede hun på gaden som hjemløs. Det gjorde hun i 10 år. Pengene til huslejen bliver tjent ved at sælge aviser for Hus Forbi. Men snart går turen tilbage til København, for hotellet kan ikke lade hende blive boende længere, og det ser Bonnie ikke frem til.

Bonnies 44-årige liv har snarere været en dans på kanten af samfundet end på roser. Med et dårligt forhold til sin biologiske mor, et liv frem og tilbage på forskellige børnehjem, kriminalitet og et stofmisbrug har Bonnie måttet leve et liv på gaden. Et liv, som ikke mange holder til i længere tid. Og et uundgåeligt spørgsmål er derfor, hvordan man finder mening i et liv, der har budt på så megen modgang?

For Bonnie Holtzmann ligger en del af meningen i hendes tro, som er vokset frem i de seneste år.

"Jeg har først lært at tage imod Gud, da jeg fik at vide, at min plejemor, som jeg betragter som min mor, var død. Det gjorde mig mere troende. Hun fik desværre ikke lov til at adoptere mig, og det gjorde ondt, da hun forsvandt."

Hvad betyder din tro for dig?

"Jeg er rimelig kristen. Jeg betaler min kirkeskat, og kirken er et sted, hvor jeg kan komme, og det er da altid noget. Men jeg kommer der kun, når der ikke er nogen andre, for så er der fred og ro."

Bonnie tager en tår af sin cola og fortsætter:

"Jeg tror ikke kun på Gud, jeg tror på en masse ting, for eksempel Østens mysterier. Jeg tror ikke på, at der sidder en lille mand deroppe og bestemmer, hvad vi skal lave, men selvfølgelig er der en gud. Og Gud er nok mest i dig selv, for det er dig selv, som skal skabe din hverdag. Der kommer ikke en vej - viser ind ad døren og fortæller dig, hvordan du skal leve dit liv," siger hun.

"Jeg tror dog en smule på Gud, for jeg har bedt inderligt til ham flere gange. Uden tro er der kun tvivl. Tidligere i mit liv lavede jeg et røveri, og da jeg sad i cellen, sagde jeg højt til mig selv: 'Kære Gud, kære Gud, kære Gud.'"

Hun folder hænderne og viser, hvordan hun bad Gud om hjælp. Til sidst siger hun:

"Så snart jeg blev løsladt, sagde jeg: 'Tak skal du have, Gud, det var pænt af dig.'"

Kunne du finde på at betro dig til en præst?

"Præsten var den første, jeg kontaktede, da jeg kom ind i fængslet. Jeg kan huske, at jeg talte med Johannes Møllehave. Vi kunne snakke om alt. Han har empati, og det er det, som betyder alt. Hvad den mand ikke har måttet bære rundt på med sine små ører og sit store hoved. Alligevel har han empati, også for de mennesker, der har lavet noget af det værste, man kan forestille sig. Derfor er han, og andre præster, store mennesker."

Tænker du her på næstekærlighed?

"Jeg skal være den første til at sige, at jeg ikke er nogen engel. Alle har deres principper, men lever man på gaden, så må man lægge sin samvittighed og sine værdier på hylden. Ellers overlever man ikke. Det betyder meget for mig at se andre menneskers lykke, og det kan jeg glæde mig over. Men næstekærlighed er et svært begreb, for jeg er ikke mod andre, som jeg vil have, at de er mod mig. Jeg er mod andre, som de er mod mig. Det er rent selvforsvar."

Tror du, at der er et liv efter døden?

"Det eneste, du får i fødselsdagsgave, det er en sikker dødsattest på, at en dag skal du dø, og det er op til dig selv at få noget ud af livet. Jeg har været mange ting igennem, og jeg har set døden i øjnene flere gange, men hvad der sker efter det her liv, det aner jeg ikke, og det skræmmer mig. Mit liv har ikke været nemt, men jeg ved godt, at der findes et større helvede end det, jeg har været igennem."