Udenrigsminister: Danmark skal helt frem i kampen for religionsfrihed

Beskyttelsen af forfulgte kristne og arbejdet for religionsfrihed skal frem på den politiske dagsorden, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V), som i dag deltager ved en ministerkonference om forfulgte kristne i Paris.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) deltager i dag i en ministerkonference om forfulgte religiøse minoriteter i Paris.
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) deltager i dag i en ministerkonference om forfulgte religiøse minoriteter i Paris. Foto: Søren Bidstrup.

Danmark skal helt frem i den internationale kamp for religionsfrihed. Sådan lyder det fra udenrigsminister Kristian Jensen (V), som i dag deltager i en ministerkonference om forfulgte religiøse minoriteter i Paris.

”Der er ikke frihed for mennesker, hvis der ikke er frihed til at have den tro, du vil have. Derfor står religionsfriheden helt centralt i vores ønske om at løfte indsatsen for de grundlæggende friheds- og menneskerettigheder, som er under pres flere steder i verden i dag,” siger Kristian Jensen.

Udtalelserne fra udenrigsministeren skal ses i forlængelse af regeringsgrundlaget, hvor der tales om et særligt fokus på at styrke det internationale samarbejde for at beskytte forfulgte kristne.

”Når der er grund til et særligt fokus på de forfulgte kristne, så skyldes det, at 75 procent af verdens forfulgte minoriteter er kristne. Det vil vi gerne være med til at sætte på den politiske dagsorden ved konferencen i Paris, som heldigvis har bred tilslutning fra mange lande,” siger Kristian Jensen.

Flere end 60 lande deltager i konferencen, som ud over Danmark også tæller blandt andet USA, Rusland, Irak og Tyrkiet.

Herhjemme er både den forrige og nuværende regering blevet kritiseret for ikke at gøre nok på området. Ved en Christiansborg-høring om forfulgte kristne i sidste uge, hvor ingen fra regeringen deltog, anbefalede Institut for Menneskerettigheder at nedsætte en arbejdsgruppe, som kan komme med anbefalinger til politisk handling. Danmark kan godt gøre en større indsats, men det skal ske i samarbejde med andre lande, understreger Kristian Jensen, som af kalendermæssige grunde ikke deltog i høringen.

”Men jeg vil nu se nærmere på de forskellige forslag. Derudover vil vi bringe emnet op bilateralt i de lande, vi samarbejder med i regionen, ligesom vi også arbejder på at skaffe Danmark sæde i FN's Menneskerettighedskomité, hvor vi vil kunne præge kampen for religionsfrihed,” siger Kristian Jensen.

Selvom det fortsat er begrænset med konkrete politiske initiativer, er udenrigsministerens aktuelle fokus på religionsfrihed et nybrud i en dansk sammenhæng, vurderer generalsekretær i Dansk Missionsråd Jonas Adelin Jørgensen.

”Tidligere udviklings- og udenrigsministre har haft større fokus på andre minoritetsgrupper og har helst undgået at beskæftige med religiøse spørgsmål som led i løsningen af konflikterne i Mellemøsten. Den berøringsangst er væk nu,” siger Jonas Adelin Jørgensen.

Den vurdering er Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, enig i.

Hun er netop hjemvendt fra en rejse til Mellemøsten, hvor hun har diskuteret udfordringerne med forfulgte kristne med flere religiøse ledere.

”De pegede samstemmende på, hvor vigtig den fortsatte kristne tilstedeværelse er for den arabiske identitet. Derfor er den største udfordring lige nu at beskytte de kristne minoriteter, som fortsat er i regionen,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.

På længere sigt er den religiøse dialog mellem muslimer, kristne og andre minoriteter nødvendig, når krigsramte lande som Irak og Syrien skal genopbygges, tilføjer hun.

”Religiøsitet spiller en enorm rolle for alle befolkningsgrupper i regionen - langt større end vi er vant til herhjemme. Forståelsen af religionens rolle er den nøgle, der længe har manglet i udviklingsarbejdet. Også derfor er de nye toner fra udenrigsministeren meget positive,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.