Udenrigsminister tog trosfrihed op i Egypten

Kristne er den religiøse gruppe, der bliver forfulgt i størst omfang verden over. Det var der enighed om ved en debat i folketingssalen torsdag aften, hvor man dog ikke kunne nå til enighed om, hvordan indsatsen for de forfulgte kristne skal se ud

Til en debat torsdag aften i Folketinget sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at problemet med kristenforfølgelser er stigende, og at kristne er den gruppe, der i højest grad bliver forfulgt af religiøse årsager verden over.
Til en debat torsdag aften i Folketinget sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at problemet med kristenforfølgelser er stigende, og at kristne er den gruppe, der i højest grad bliver forfulgt af religiøse årsager verden over. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

I cirka halvanden time diskuterede folketingspolitikere torsdag aften problemet med kristenforfølgelser verden over. Anledningen var et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti om at kortlægge omfanget af kristenforfølgelser i lande, vi samarbejder med.

Dansk Folkepartis udviklingsordfører, Alex Ahrendtsen, forklarede baggrunden, da han holdt sin ordførertale.

”Vi foreslår dette efter britisk model. Her bestilte deres udenrigsministerium en omfattende rapport om problemet, og den har bevirket en ændring i deres udlændingepolitik. Tanken er, at vi skal gøre det samme, så vi ved præcis, hvordan vores samarbejdspartnere behandler kristne minoriteter. Så kan vi pointere disse forhold, hver gang vi samarbejder med eller giver bistandshjælp til nogen,” sagde han.

Forslaget fik opbakning fra Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige og Venstre, mens hverken Socialdemokratiet, SF eller Enhedslisten kunne støtte det. Fra både Enhedslisten og Socialdemokratiet var der imidlertid positive toner over for et øget fokus på forfulgte kristne.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) sagde blandt andet, at problemet med kristenforfølgelser er stigende, og at kristne er den gruppe, der i højest grad bliver forfulgt af religiøse årsager verden over. Selv har han ”rejst spørgsmålet” over for Egyptens udenrigsminister under et besøg i Egyptens hovedstad, Kairo. Men det er vigtigt ikke at have særskilt fokus på kristne, tilføjede han og erklærede sig i øvrigt uenig i nødvendigheden i at få lavet en dansk kortlægning af problemet, fordi det allerede er veldokumenteret i andre rapporter.

”Diskrimination er forfærdeligt og skal bekæmpes, uanset om det er på grund af religion, hudfarve, køn eller seksuel orientering. Og hvis kristne bliver diskrimineret i et land, gør ateister ofte også.”

Samme budskab havde Enhedslistens udenrigsordfører, Eva Flyvholm.

”Det giver god mening at være ekstremt opmærksom på de forfulgte kristne og anerkende, at det er her, at den største og mest systematiske forfølgelse finder sted. Der er grund til at se på, hvad vi kan gøre ved det,” sagde hun, men tilføjede, at det også er vigtigt at have et bredt fokus på andre forfulgte religiøse grupper.

Enhedslisten ønskede ikke at støtte forslaget om en kortlægning af kristenforfølgelser i Danmarks samarbejdslande. Det er for omstændeligt, mente Eva Flyvholm, der i stedet foreslog at ”sparke mere direkte til bolden” og blive enige om noget konkret i indsatsen for forfulgte religiøse minoriteter.

De Konservatives Naser Khaders hovedpointe var, at Vesten svigter de forfulgte kristne ved ikke at italesætte fænomenet.

Han fortalte i forlængelse af det en historie, han ofte finder frem, om et møde med en palæstinensisk kristen buschauffør, der havde et billede af Ruslands præsident Vladimir Putin ved siden af Jomfru Maria i sin bus, da han mente, at Rusland modsat Vesten arbejdede for Mellemøstens kristnes vilkår.

”Det er et underbelyst og endda tabubelagt emne. Vi skylder at vise, at det er noget, vi tager alvorligt, hvis vi vil gøre op med den skræmmende udvikling,” sagde han.

Nye Borgerliges Mette Thiesen deltog i behandlingen på vegne af udenrigsordfører Peter Seier Christensen. Hun bakkede også forslaget op:

”I Nye Borgerlige ønsker vi ikke at blande os utidigt i andre landes kulturer og skikke, ligesom andre lande ikke skal blande sig i Danmarks kultur. Men i relation til spørgsmålet om strukturel civil og statslig forfølgelse af kristne i lande, som nyder godt af samarbejde med Danmark, finder vi udviklingen problematisk. Derfor går vi ind for forslaget,” sagde hun.

Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen sluttede sin tale med at takke for debatten og udtrykte glæde over, at Enhedslisten åbnede for muligheden for at gøre mere på området.

Han henviste også til Naser Khaders møde med den palæstinensiske buschauffør.

”Jeg håber, at det bliver sådan om nogle år, at hvis man tager til Palæstina, så har Naser Khaders buschauffør ikke bare billeder af Jomfru Maria og Putin hængende, men også et billede af Jeppe Kofod.”