Udlandskirker får erfaren leder

Danske Sømands- og Udlandskirker har ansat Margith Pedersen, tidligere generalsekretær i KFUM og KFUK, som generalsekretær

Den kommende fusion af de danske menigheder i udlandet, Danske Sømands- og Udlandskirker, har nu fået den generalsekretær, som skal være den nye organisations profil i den første pionertid. Tidligere generalsekretær i KFUM og KFUK, cand.theol. Margith Pedersen, er foretrukket blandt andet på grund af sin kirkelige organisationserfaring.

Fra den 1. januar 2004 er de to gamle organisationer for danske menigheder i udlandet, Dansk Kirke i Udlandet og Dansk Sømandskirke i Fremmede Havne, forenet under det nye navn. Det er fusion nummer to i dansk kirkeliv, efter Danmission blev stiftet for omkring tre år siden af to missionsselskaber. Den nye organisation får medlemskirker fra Sydslesvig til Hong Kong, USA og den spanske solkyst.

God balance

Margith Pedersen kommer fra et børne- og ungdomsmiljø, men det er kombinationen af den organisatoriske erfaring og arbejdet med både ansatte og frivillige, som bestyrelsen i Danske Sømands- og Udlandskirker har lagt vægt på.

- Det er denne balance, som vi har været meget opmærksomme på. Vi har også haft ansøgere til stillingen med ren erhvervsbaggrund. Men det er altså evnen til at få en arbejdsstyrke af professionelt ansatte og frivillige ildsjæle til at gå op i en højere enhed, vi har prioriteret, siger A.O. Andersen.

De to udlandskirker har eksisteret mange år hver for sig - Sømandskirken er 136 år gammel - men nedgang i støttekredse og frivillige økonomiske bidrag har fået organisationerne til at søge sammen for at udnytte de knappe ressourcer bedre. De to organisationer har omtrent det samme budget på årsbasis, som efter nytår tilsammen vil blive på over 40 millioner kroner.

- To ting bliver vigtige fra årssskiftet. Vi skal etablere en ny organisation, som lægger sig tættere op ad folkekirkens struktur og involverer de enkelte sognemenigheder som medlemmer. Det har de ikke været før, og derfor satser vi nu på lokalforeninger på stiftsplan for at sætte den proces i gang. Desuden skal vi være meget opmærksomme på, at det allerede eksisterende arbejde i vores baglande ikke går i stå og bliver tabt, men bliver en del af den nye organisation, siger A.O. Andersen.

I den nye struktur bliver det nu muligt for folkekirkens menigheder at oprette kontakt til danske venskabsmenigheder rundt om i verden og for eksempel samle penge ind på sogneplan til konkrete projekter derude.

Nærværende kirke

Margith Pedersen er opmæksom på, at hun skal stå i spidsen for en fusion.

- Jeg har fulgt det grundige forarbejde frem til den endelige sammenlægning til nytår, og på den baggrund tør jeg godt kaste mig ud i det. Udfordringen ligger i at gøre kirken nærværende, ikke blot herhjemme, men også for danskere, som befinder sig i udlandet på arbejde eller permanent bosat, siger hun.

Margith Pedersen, 52 år, var generalsekretær for KFUM og KFUK i Danmark fra 1994-2002. Hun har tidligere arbejdet som højskolelærer på Løgumkloster Højskole og i flere præstevikariater på Fyn. I øjeblikket er Margith Pedersen konstitueret sognepræst i Rorup og Glim i Roskilde Stift.

vincents@kristeligt-dagblad.dk