Prøv avisen

Udmeldelser rammer både land og by

I Skjern skyldes udmeldelserne blandt andet egnens dybe rødder i Indre Mission, forklarer sognepræst i Skjern Kirke Claus Thomas Nielsen. Foto: Ajs Nielsen Denmark

En markant stigning i antallet af udmeldelser i folkekirken skyldes både storbymentalitet og missionske sogne, lyder vurdering fra flere eksperter

124 personer meldte sig i første halvdel af 2012 ud af folkekirken i Skjern Provsti. Til sammenligning meldte 17 personer sig ud i samme periode i 2011 og kun 12 i samme periode i 2008.

Udviklingen i Skjern er dermed et eksempel på den tendens, avisen beskriver på forsiden i dag: Udmeldelserne i folkekirken stiger og har i første halvdel af 2012 været på et usædvanlig højt niveau.

LÆS OGSÅ: 2000 udmeldelser om måneden: Stor stigning af i antallet af udmeldelser af folkekirken

I Skjern skyldes udmeldelserne blandt andet egnens dybe rødder i Indre Mission, forklarer sognepræst i Skjern Kirke Claus Thomas Nielsen.

Hos os har en indremissionsk valgmenighed besluttet sig for at lave sig selv om til en frimenighed med den begrundelse, at synet på ægteskaber og dermed menneskesynet i folkekirken er blevet ændret. De føler ikke længere, de har fælles bekendelse med folkekirken, siger præsten, der ærgrer sig over den nye ægteskabslovgivning, som han mener, er med til at mindske folkekirkens rummelighed og presse marginaliserede grupper ud.

Også Ringkøbing, Herning og Kolding, alle byer, hvor den kirkelige højrefløj historisk har stået stærkt, oplever markant flere udmeldelser.

Nogle af de her steder ser vi en kæmpe stigning, og selvom det ikke betyder noget på det nationale niveau, vil det lokalt kunne mærkes. Det kan være med til at ændre strukturen lokalt, både i forhold til diversiteten og i forhold til det lokale aktivitetsniveau, siger religionsforsker ved Aarhus Universitet Marie Vejrup Nielsen.

Også religionssociolog og generalsekretær ved Det Danske Bibelselskab Morten Thomsen Højsgaard anerkender, at i byer, hvor missionsbevægelserne traditionelt har stået stærkt, kan stigningen i udmeldelser have baggrund i det nye ritual for vielse af homoseksuelle.

Men udmeldelserne har mest ramt storbyerne, siger religionssociologen:

Det er i de store byer, den største grad af udmeldelse er. Det er det mønster, vi har set i 20-30 år, hvor folkekirkens medlemsandel er faldet markant. Der har det ramt København, Aarhus, Odense og Aalborg. Det handler om kendetegnet ved det moderne liv, som er stærkest i byerne ting som autoritetsopgør og individualisme men også om økonomi og ideologisk modstand mod kirken.

At både storbyerne og de traditionelt stærke kirkesogne rammes, skyldes formentlig, at netop beboerne her er blevet ramt af debatten om vielse af homoseksuelle, påpeger Marie Vejrup Nielsen.

De konservative kristne, der bor i for eksempel Skjern og lignende byer, forlader kirken på grund af det nye vielsesritual. Og i storbyerne forlader man kirken, fordi man i debatten om homoseksuelle vielser har opdaget, at kirken kan repræsentere præster, der er imod homoseksuelle. Og dem ønsker man ikke at støtte. Samtidig har man måske gået med udmeldelsen i lommen i flere år, og nu får begivenhederne én til at handle, siger Marie Vejrup Nielsen.

Ikke alle provinsbyer har set mangedoblinger i antallet af udmeldelser som Skjern og Kolding. I Hadsund og Brønderslev-Dronninglund Provsti er stigningen for eksempel under 50 procent fra andet kvartal af 2011 til samme kvartal 2012.