Jørgen blev formand for et menighedsråd: ”Aldrig har jeg oplevet så mange regler”

Som ny formand for et menighedsråd lærte Jørgen G. Jørgensen folkekirkens regelvælde at kende i form af Ækvivaleringsudvalget

”Jeg troede, at landbruget, energibranchen og fagforeningerne var de mest regelstyrede brancher. Men nej, det er folkekirken,” siger Jørgen G. Jørgensen.
”Jeg troede, at landbruget, energibranchen og fagforeningerne var de mest regelstyrede brancher. Men nej, det er folkekirken,” siger Jørgen G. Jørgensen. Foto: Adam Garff.

Da Jørgen G. Jørgensen for et år siden gik på pension fra sin stilling som direktør i Frie Funktionærer og sagde ja til at være formand for menighedsrådet i Fredens Kirke i Odense, mente han, at han havde erfaring med et kompliceret system af regler fra erhvervslivet.

”Jeg troede, at landbruget, energibranchen og fagforeningerne var de mest regelstyrede brancher. Men nej, det er folkekirken,” siger Jørgen G. Jørgensen efter at have brugt de sidste syv måneder på at fastansætte Rikke Brit Vesterlund Andersen som kirke- og kulturmedarbejder 12 timer om ugen.

I sommeren 2018 blev menighedsrådet i Fredens Kirke nemlig enige om, at pædagog Rikke Brit Vesterlund Andersen var den rette kandidat til at stå for de praktiske rammer til kirkens legestue under opsyn af fire præster. Herfra gik den nye formand, Jørgen G. Jørgensen, den slagne vej og fandt ud af, Rikke Brit Vesterlunds kompetencer skulle bedømmes af det såkaldte Ækvivaleringsudvalg, som vurderer kirke- og kulturmedarbejderes kompetencer i forhold til kristendomskundskab og kirkefaglighed.

Rikke Brit Vesterlund Andersens kompetencer blev dog ikke godkendt af udvalget, som følger et cirkulære udarbejdet i 2009, og hun blev pålagt at følge et fireugers kursus i kirkefaglighed og et uddannelsesforløb svarende til 30 ECTS-point.

Det var dog ikke en mulighed for Rikke Brit Vesterlund Andersen, som er bevilget et fleksjob, da hun ikke kan arbejde mere end 12 timer om ugen og af samme grund heller ikke kan eller må gennemføre hverken et 4 ugers kursus eller et uddannelsesforløb.

Derfor klagede Jørgen G. Jørgensen til Ækvivaleringsudvalget og Fyens Stift, hvorefter biskop Tine Lindhardt sendte et brev til udvalget med en opfordring om at gen-overveje sagen.

Og som ny i menighedsrådet er Jørgen G. Jørgensen frustreret over, hvor vanskeligt og uhensigtsmæssigt det skal være at træffe beslutninger i et menighedsråd.

”Hvis menighedsrådet ikke har myndighed til at ansætte en person 12 timer om ugen under opsyn af fire præster, er det en udvanding af menighedsrådets kompetencer,” siger Jørgen G. Jørgensen.

Formand for Ækvivaleringsudvalget og præst i Skt. Johannes Kirke i Aarhus Leise Christensen er enig i, at det er en uheldig situation, men understreger, at hun ikke kan gøre undtagelser.

”Jeg forstår frustrationen. Men Jørgen G. Jørgensen retter smed for bager, for vi kan ikke gøre andet end at ækvivalere efter det foreliggende cirkulære,” siger Leise Christensen.

Hun påpeger dog, at de i udvalget har behandlet hundredvis af sager og kun modtaget to eller tre klager.

”Hvis vi ikke havde cirkulæret, ville der komme firkantede uddannelseskrav til stillingerne. Som det er nu, kommer folk med en bred vifte af kompetencer. Men jeg synes, cirkulæret trænger til en hovedrengøring. Der er ting, som ikke er tidssvarende,” siger Leise Christensen.

Derfor foreslår hun, at man kunne tilføje en undtagelsesbestemmelse, men påpeger igen, at Ækvivaleringsudvalget ikke har mulighed for at ændre på cirkulæret. Det har biskopperne.

Har I taget kontakt til biskopperne med et forslag om at ændre cirkulæret?

”Nej, men vi har evalueret gennem årene. Mere kan jeg ikke gøre som formand.”

Lektor emeritus i praktisk teologi fra Københavns Universitet Hans Raun Iversen kalder udvalget nødvendigt, men mener, at der må kunne dispenseres.

”Når nogle kommer i klemme i sådan et system, må man kunne finde en løsning,” siger Hans Raun Iversen, der kalder det et velkendt tema, at frivillige kræfter frustreres over sagsbehandling og bureaukrati:

”Enten må arbejdet med ansættelser professionaliseres i for eksempel provstiet, eller også må man tage noget bureaukrati med, desværre.”

Rikke Brit Vesterlund er fastansat i Fredens Kirke pr. 1. februar, efter Ækvivaleringsudvalget ikke har reageret på biskoppens opfordring fra den 21. oktober 2018. Derfor har Jørgen G. Jørgensen efter drøftelse med stiftet konkluderet, at udvalget nok har frafaldet deres krav.