Udvalgsformand erkender fejl: Vi skulle have undersøgt Milli Görüs-gruppen

Den kontroversielle Milli Görüs-bevægelse og forbindelsen til et godkendt muslimsk trossamfund skulle være undersøgt nærmere. Det siger formand for statsligt udvalg under Kirkeministeriet, efter at det er kommet frem, at trossamfundet er tilknyttet en bevægelse med islamistiske og ekstreme synspunkter

Forbindelsen mellem den yderligtgående muslimske Milli Görüs-bevægelse og Dansk Islamisk Trossamfund blev ikke undersøgt grundigt nok.

Det siger professor Armin W. Geertz, der er formand for det udvalg, der godkendte ansøgningen fra Dansk Islamisk Trossamfund tidligere i år. Han forklarer, efter at Kristeligt Dagblad i mandagens udgave af avisen kunne fortælle, at trossamfundet og fem menigheder var blevet godkendt og dermed havde udsigt til at få vielsesbemyndigelse og skattemæssige fordele.

Godkendelsen kom, selvom den tyske efterretningstjeneste i en række rapporter har advaret mod Milli Görüs-bevægelsen og de ekstreme islamistiske synspunkter, der florerer i den.

Herhjemme advarer Dansk Islamisk Trossamfund på sin hjemmeside muslimer imod at være i kontakt med ”vantro”.

Ifølge Armin W. Geertz skrev Dansk Islamisk Trossamfund i sin ansøgning, at trossamfund samarbejder med IGMG, som er forkortelsen for Milli Görüs-bevægelsen, ”ved internationale projekter og aktiviteter som pilgrimsrejse”.

”Vi undersøgte ikke, hvad IGMG var for en bevægelse, fordi vi ofte ser, at trossamfund samarbejder med internationale grupper. Set i bakspejlet burde vi have undersøgt det og skrevet i vores indstilling, at vi ville have en redegørelse for samarbejdet med IGMG, og så burde vi have gjort ministeriet opmærksomme på bevægelsen, og hvad de står for. Men der er også grænser for, hvor meget vi kan lave af efterforskning af de ansøgninger, vi får,” siger Armin W. Geertz, der er professor i religionshistorie ved Aarhus Universitet.

De tyske myndigheder er ellers ikke i tvivl. Milli Görus-bevægelsen er en islamistisk organisation med ekstremistiske synspunkter.

Sådan har det været beskrevet i talrige rapporter fra den tyske efterretningstjeneste: Milli Görüs arbejder for at indføre sharia-lovgivning i Tyskland, mange voldelige islamister har tilknytning til Milli Görüs-bevægelsen, og derudover er foreninger med tilknytning til organisation under mistanke for skattesnyd.

Og i en rapport fra den tyske efterretningstjeneste i 2015 blev Milli Görüs-bevægelsen beskrevet således:

”Antisemitiske udsagn optræder for eksempel regelmæssigt i trykt materiale fra kredse omkring Milli Görüs-bevægelsen, særligt i avisen Milli Gazete. Jøderne behersker ifølge Milli Görüs-ideologien det gudløse Vesten og størstedelen af verden. De agerer bag kulisserne som ledere af den herskende uislamiske, tyranniske og ugyldige orden, og dermed er de for altid modstandere af islam.”

Det er synspunkter som disse, der har betydet, at et flertal i Folketinget vil have set godkendelsen af Dansk Islamisk Trossamfund efter i sømmene.

Kirkeminister Mette Bock (LA) understreger over for Kristeligt Dagblad, at det er uholdbart, hvis der er sket fejl i forbindelse med behandlingen af Dansk Islamisk Trossamfunds ansøgning.

”Mit udgangspunkt er, at der ikke skal begås fejl. Jeg har ikke talt med formanden (Armin W. Geertz, red.), men hvis formanden siger, at der er begået fejl, så må vi kigge på det. Det siger sig selv, at der skal være grundighed i sagsbehandlingen.

Formand Armin W. Geertz siger også, at udvalg har begrænset tid til at efterforske trossamfundene og deres ansøgninger. Skal de have mere tid til at gennemgå ansøgningerne?

”Jeg har ikke hørt, at de mangler tid. Men er der en problemstilling der, så må vi sørge for, at prioritere det område. Det er afgørende for tilliden.”

Politisk set har man jo med blandt andet forkynderloven gjort meget for at komme radikale imamer og islamisme til livs. Men nytter det i virkeligheden, hvis et statsligt udvalg under Kirkeministeret ikke kan se, at der er en islamistisk tilknyttet gruppering blandt de trossamfund, som søger myndighedernes begunstigelse?

”Med den konkrete sag er jeg nødt til at få beskrevet, hvad der er sket. Men selvfølgelig skal der være en ordentlig sagsbehandling, så man som trossamfund lever op til de krav, der stilles.”

Hvad tænker du selv om, at Dansk Islamisk Trossamfund med den forbindelse, trossamfundet har til Milli Görüs-bevægelsen, er blevet godkendt af et udvalg under Kirkeministeriet?

”Jeg er nødt til at undersøge nærmere og se på, hvad der ligger i sagen. Men jeg svarer selvfølgelig på alle de spørgsmål, der måtte komme, sådan at vi kan få godkendelsen belyst. Selve anerkendelsen af trossamfundene handler om nogle mere formelle krav. Der, hvor kontrollen kommer ind, er, hvis man vil have skattefradrag og vielsesbemyndigelse. Der skal man undersøge, at trossamfundet ikke underminerer grundlæggende demokratiske spilleregel, og at man deltager i kurser i danske familieret, frihed. Disse kontroller ligger efter godkendelsen.”

Kristeligt Dagblad har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Dansk Islamisk Trossamfund.