Uenighed om dansk ansvar for Asia Bibi

Den kristne organisation Åbne Døre har igangsat en underskriftindsamling for at få den forfulgte kristne Asia Bibi til Danmark. En imam bakker klart op om det budskab, mens andre muslimske og kristne aktører er mere forsigtige

Løsladelsen af den 53-årige kristne kvinde Asia Bibi har ført til store protester fra flere islamistiske organisationer i Pakistan.
Løsladelsen af den 53-årige kristne kvinde Asia Bibi har ført til store protester fra flere islamistiske organisationer i Pakistan. Foto: Shakil Adil/AP/Ritzau Scanpix.

Danmark bør tilbyde Asia Bibi asyl. Den opfordring lød i sidste uge fra flere politikere til udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), og nu kommer den også fra kirkelig side. Missionsorganisationen Åbne Døre, der støtter forfulgte kristne verden over, har indledt en underskriftindsamling med netop det formål at lægge pres på den danske regering for at få den pakistanske kvinde hertil.

”Vi vil gerne opfordre den danske regering til at tilbyde Asia Bibi asyl, inden det er for sent, som en anerkendelse af hendes mod som en, der ikke bukker under for ekstremisme,” lyder det fra organisationens generalsekretær, René Ottesen.

Han fortæller, at der siden i fredags er blevet samlet omtrent 1000 underskrifter ind.

”Asia Bibi er blevet et ikon for frihedstrangen til at tro, tænke og tale, som man vil. Og Danmark har dybe demokratiske rødder i netop de traditioner, så derfor har vi pligt til at beskytte tros- og religionsfrihed også ud over egne grænser. Hendes stemme må ikke forstumme, fordi politikere sidder på hænderne af frygt for rabiate kræfter,” siger René Ottesen.

Den kristne Asia Bibi er blevet kendt verden over, efter hun for otte år siden blev dømt til døden for at overtræde Pakistans blasfemilovgivning ved angiveligt at fornærme den muslimske profet Muhammeds navn. Da hun for nylig blev løsladt, førte det til store protester fra flere islamistiske organisationer i Pakistan, og den 53-årige kvinde er nu truet på livet i sit hjemland, som hun angiveligt stadig opholder sig i. Det har fået blandt andre Canada og Tyskland til at melde, at de har ambitioner om at give kvinden asyl. Og i Storbritannien har flere imamer i et fælles brev opfordret regeringen til at tilbyde Asia Bibi asyl, mens regeringen afviser idéen af frygt for uroligheder.

I Danmark mener den københavnske imam Naveed Baig tilsvarende og ligesom Åbne Døre, at den danske regering bør tilbyde Asia Bibi asyl.

”I nyere tid har vi i Danmark ikke den bedste historik med at hjælpe flygtninge og forfulgte mennesker rundt-omkring i verden, men vi skal hjælpe på de måder, vi kan. Asia Bibi er på flugt, i livsfare og er udsat på en helt særlig måde, og jeg synes helt klart, at hun skal tilbydes asyl i Danmark,” siger Naveed Baig, der er næstformand i Islamisk-Kristent Studiecenter.

I Sønderjylland er Kassem Rachid, imam og formand for Arabisk Forening i Aabenraa, ikke helt enig.

”Hvis hun vil søge asyl, må vi være åbne for at tage imod hendes ansøgning. Men jeg synes ikke, vi skal gå ud i verden og melde ud, at vi vil tage hende ind. Måske er hun slet ikke interesseret i Danmark,” siger han og advarer i øvrigt mod at fare voldsomt frem med markeringer over for Pakistan.

”Jeg synes ikke, vi skal pege fingre ad andre landes regeringer. For vi har forbindelser til forskellige islamiske lande, og hvis vi blander os, kan vi risikere at miste handelskontrakter og samarbejde med dem.”

Biskop over Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen glæder sig over, at danske politikere overvejer Asia Bibis vanskelige situation.

”Det er dog ikke politikere, imamer eller biskopper, der giver asyl, men et land, og til det har vi love, integrationsmyndigheder, flygtningenævn – alt sammen for at være i trygge hænder. Men vi bør bruge anledningen til at overveje at indføre en fast-track-ordning, som man kender det fra Schweiz, der gør det muligt i helt særlige tilfælde at sørge for hurtig behandling af en sag,” siger Peter Skov-Jakobsen.

Hans kollega i Roskilde, Peter Fischer-Møller, synes ikke, at der skal gøres en stor mediepolitisk sag ud af den forfulgte pakistanske kvindes situation:

”Jeg mener, at Danmark eller et andet land burde give Asia Bibi asyl, som man bør give asyl til andre, der trues på livet på grund af deres religiøse overbevisning. Men jeg er ret sikker på, at aftaler om at give enkeltpersoner asyl i en højspændt politisk situation løses bedst i det stille diplomati,” siger Roskilde Stifts biskop.

I Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling, der er en paraplyorganisation for internationalt kirkeligt udviklingssamarbejde, peger man på, at det vigtigste ikke er, at Asia Bibi får asyl i Danmark. Den altoverskyggende førsteprioritet er, at hun kommer i sikkerhed uden for Pakistan, og at lignende situationer ikke opstår i fremtiden, fortæller projektkonsulent Filip Buff Pedersen:

”Asia Bibis situation er desværre ikke enestående i Pakistan. Siden 1990 er 71 mennesker blevet dræbt på grund af anklager om blasfemi, og en fjerdedel af alle anklager om blasfemi har været mod kristne, selvom de kun udgør 1,5 procent af befolkningen. Så det er helt tydeligt, at den pakistanske blasfemilov bliver brugt imod minoriteter, og her bør Danmark sammen med resten af det internationale samfund sætte ind i en mere langsigtet indsats mod de diskriminerende og undertrykkende praksisser og love.”

Viborg Stifts biskop, Henrik Stubkjær, kalder det ”hykleri”, når politikere profilerer sig på at ville hjælpe Asia Bibi:

”Vi har mange truede kristne siddende i de danske udrejsecentre. Dem kunne de samme politikere hjælpe så let som ingenting. Men det vil man ikke. Men her, hvor Asia Bibi er højprofileret, viser man pludselig sympati og omsorg. Selvfølgelig skal Asia Bibi hjælpes. Men det ville klæde politikerne, om det blev gjort ud fra omsorg og ikke for at score billige politiske point.”