Uenighed om identitet bag lederskifte i Danmission

Økonomi og et ønske om et tættere bånd til baglandet ligger bag Danmissions beslutning om at skifte generalsekretær, siger bestyrelsesformand. Den afgående chef, Jørgen Skov Sørensen, genkender uroen i baglandet, men mener ikke, at han selv har underprioriteret de frivillige

Jørgen Skov Sørensen, der stopper efter nytår, er klar over, at der har været uro i baglandet, men har svært ved at se, hvorfor nogen skulle føle, at relationen til baglandet kun har handlet om penge, siger han.
Jørgen Skov Sørensen, der stopper efter nytår, er klar over, at der har været uro i baglandet, men har svært ved at se, hvorfor nogen skulle føle, at relationen til baglandet kun har handlet om penge, siger han. Foto: Emil Kastrup Andersen.

Dårlig økonomi og uenighed om Danmissions identitet betyder, at missionsorganisationen efter nytår skal finde en ny generalsekretær. Det oplyser bestyrelsesformanden, biskop over Roskilde Stift Peter Fischer-Møller, som kort før jul udsendte en pressemeddelse om beslutningen om at ophæve samarbejdet med den nu afgående generalsekretær Jørgen Skov Sørensen, der har været på posten siden marts 2016.

Ifølge Peter Fischer-Møller blev beslutningen blandt andet truffet på grund af et skuffende underskud på 5,9 millioner kroner i 2017 og et 2018-regnskab med et underskud, der ser ud til at nærme sig tre millioner. Dette underskud skal finansieres af besparelser, og prioriteringen af disse har skabt uenighed mellem bestyrelse og generalsekretær.

”De økonomiske udfordringer medfører naturligvis nogle strategiske udfordringer, og her er bestyrelsen ikke helt enig med generalsekretæren i, hvordan de bliver løst. Hvis man foreslår besparelser, som rammer arbejdsområder, der har baglandets opmærksomhed, risikerer man at demotivere Danmissions mange medlemmer og frivillige. Bestyrelsen ønsker i højere grad at engagere baglandet og udvikle de arbejdsområder, det er optaget af, i håbet om herigennem at kunne vende den negative økonomiske udvikling. Vi var ikke enige om den fremtidige kurs for Danmission, og derfor vurderede vi, at det var bedst, hvis vi gik hvert til sit,” siger han og tilføjer, at det er vigtigt for Danmission at anerkende værdien af langvarige partnerskaber, og at der et ønske om fortsat at være aktiv i lande som for eksempel Pakistan og Madagaskar, selvom det er svært at arbejde der.

Ifølge den afgående generalsekretær, Jørgen Skov Sørensen, handler uenigheden med bestyrelsen primært om prioriteringen af mindre projekter og partnerskaber. Jørgen Skov Sørensen har talt for at udfase en række projekter og at fokusere på færre lande, men det har skabt uro i baglandet.

Den uro kan Nik Bredholt genkende. Han er for nylig hjemvendt efter tre år som regionsleder for Zanzibar og Madagaskar. Inden da var han programchef i Danmission.

”Jeg tror ikke, det er tilfældigt, at Peter Fischer-Møller nævner lande som Madagaskar og Pakistan. De har en stærk historie i baglandet, og når man begynder at skære ned på arbejdet der, bliver baglandet bekymret. Hvis forslaget har været at trække sig endnu mere ud af Madagaskar og Pakistan, har bestyrelsen formentlig tænkt, at det ville blive negativt modtaget af baglandet, der er meget vigtigt at have med sig som missionsorganisation,” siger han.

Danmissions identitet har længe været et debatemne internt i organisationen. Flere luftede på Danmissions repræsentantskabsmøde i september bekymring over, at en tiltagende professionalisering af organisationen kunne gå ud over dens græsrods-identitet og baglandets engagement. Der taltes i øvrigt om en kløft mellem hovedkontoret i Hellerup og de engagerede frivillige i resten af landet. Og netop forholdet til baglandet har også spillet ind i beslutningen om at finde en ny generalsekretær, siger bestyrelsesformand Peter Fischer-Møller.

”Det handler også om relation til baglandet. Vi skal betragte og behandle de frivillige som en ressource i forhold til Danmissions videre udvikling. Det handler ikke kun om penge, men også om de relationer, der opbygges mellem Danmissions medlemmer og frivillige og vores partnere,” siger han.

Betyder det, at I ikke har været tilfredse med Jørgen Skov Sørensens evne til at engagere baglandet?

”Vi er meget taknemmelige for den indsats, Jørgen Skov Sørensen har gjort. Han har blandt andet stået i spidsen for en vigtig omstrukturering af organisationen, der er foregået over de sidste to år. Der er meget positivt at sige om hans arbejde, men nu er der kommet nye udfordringer. Danmissions bestyrelse mener, at vi har brug for ny inspiration på generalsekretærposten, og Jørgen Skov Sørensen kan utvivlsomt bruge sine evner og erfaringer til gavn og glæde i andre sammenhænge.”

Jørgen Skov Sørensen, der stopper efter nytår, er klar over, at der har været uro i baglandet, men har svært ved at se, hvorfor nogen skulle føle, at relationen til baglandet kun har handlet om penge.

”Ved mine taler og oplæg ude i landet har jeg italesat uroen og understreget vigtigheden af Danmissions netværk og bagland. Jeg plejer at beskrive Danmissions frivillige som ’ambassadører’ for Danmissions arbejde. Når det er sagt, er det naturligvis også vigtigt, at netværket bidrager økonomisk. Men de to opgaver skal ses i sammenhæng. De understøtter hinanden. Som Paulus siger, består et legeme ikke kun af én del, men af mange lemmer, der fungerer sammen,” skriver han i en mail.