Uenighed om omfang af hetz mod kristne

Dansk-libaneseren Jomana Jojo Joy kender 50-60 arabiske kristne, der ligesom hun selv har mødt chikane for deres tro i ”områder med muslimsk dominans”. Men præsten i Gellerup kan ikke få øje på problemet

Intergrationsordfører Martin Henriksen (DF) bad i går justitsministeren forholde sig til, at flere kristne har måttet flytte fra Gellerup på grund af chikane. Arkivfoto.
Intergrationsordfører Martin Henriksen (DF) bad i går justitsministeren forholde sig til, at flere kristne har måttet flytte fra Gellerup på grund af chikane. Arkivfoto. Foto: Jens Nørgaard Larsen.

”Hvordan forholder regeringen sig til, at der er danskere, der angiveligt bliver forfulgt og chikaneret i beboelsesområdet Gellerup ved Aarhus, alene fordi de ikke er muslimer?”, lød et af de spørgsmål, som intergrationsordfører for Dansk Folkeparti Martin Henriksen stillede justitsminister Mette Frederiksen i går i Folketinget, da der var åbent samråd om religiøs forfølgelse og chikane af kristne i Danmark. Baggrunden for Martin Henriksens spørgsmål var blandt andet, at han har mødt kristne danskere, der overvejer at flytte, fordi de bliver chikaneret af muslimer.

Kristeligt Dagblad har tidligere bragt historien om den 24-årige kristne dansk-libanesiske kvinde Jomana Jojo Joy, der har oplevet at blive forfulgt og chikaneret af muslimer på grund af sin tro. Jomana Jojo Joy deltog selv i samrådet i går, fordi hun under sin opvækst i Gellerup har oplevet at blive kaldt vantro og fået kritiske henvendelser om sit forhold til svinekød. I dag bor hun anonymt i København, fordi hun stadig får trusler og oplever chikane på grund af sin tro.

”Jeg har fået 50-60 henvendelser fra andre kristne arabere, som bor i områder med muslimsk dominans. De kristne oplever at blive spyttet på, men de tør ikke fortælle om det, for de er bange for repressalier og henvender sig derfor anonymt,” siger Jomana Jojo Joy, der er blevet truet med stening, fordi hun ikke gik tildækket, og der samtidig var udsyn til det kristne kors om hendes hals.

”Der skal gøres noget ved det nu. Jeg får henvendelser fra forældre, der fortæller, hvordan deres kristne børn bliver mobbet. Der skal være plads til alle troende, både muslimer, jøder og kristne,” siger Jomana Jojo Joy.

Men det billede, den kristne araber tegner, genkendes ikke af sognepræst i Gellerup Sogn Niels Hviid. I Gellerup Kirke kommer der kristne med mange typer etnisk baggrund, og Niels Hviid kan ikke nikke genkendende til, at kristne bliver chikaneret i området.

”Vi har oplevet hærværk og indbrud i kirken, og da vi for år tilbage havde indbrudsbølger i Gellerup, blev kirken ramt samme nat som institutioner og børnehaver, så det opfatter vi ikke som religiøs chikane. Her i efteråret havde vi et tilfælde af graffiti, hvor der stod 'haram' (urent red.), men graffiti er vel lige så meget drengestreger, og jeg føler mig ikke personligt forfulgt,” siger Niels Hviid, der dog påpeger, at konvertering fra islam til kristendom ikke er uproblematisk.

”Vi fornemmer tydeligt, at konvertering er et tabu inden for islam. Eventuel chikane kommer nok i første række fra den konverteredes familie, men konvertitter holder kortene meget tæt ind til kroppen og er opmærksomme på andre muslimers reaktioner,” siger Niels Hviid, der understreger, at han ikke kender alle sider af spørgsmålet.

”Måske ville vi opfatte tingene anderledes, hvis vi kunne forstå arabisk og opfatte de underforståede kulturelle koder; det kan jeg ikke afvise,” siger Niels Hviid.

”Men jeg har heldigvis også positive oplevelser af, at kristne familier med anden etnisk baggrund kan tage deres muslimske naboer med til kirkens arrangementer, og de kristne er stolte over at vise kirken og deres tro frem for muslimerne,” siger Niels Hviid.