Ugens kirkenyheder: Da Gud blev menneske i krop og køn

Her får du det bedste overblik over de væsentligste historier fra troens verden i denne uge. God læselyst!

Hvem er Gud? Og hvad betyder det, at Jesus blev født i krop og køn? Det har debatten handlet om i ugen op til jul.
Hvem er Gud? Og hvad betyder det, at Jesus blev født i krop og køn? Det har debatten handlet om i ugen op til jul. Foto: Ole Munk.

Ugens citat:

"Det kan godt ske, at julens gode middage giver behov for en ekstra tur i fitness. Men julens budskab om, at Gud blev menneskekrop er i den grad et korrektiv til tidens kropsdyrkelse."

- Carsten Skovgaard-Holm, vicegeneralsekretær og missionsleder, Luthersk Mission.

Hvad kan Gud?

Fadervor er som den bøn, Jesus lærte sine følgere at bede, en nøgle til at forstå kristendommen.

Men i den seneste uge har der været megen debat om, at Pave Frans vil ændre formuleringen “led os ikke ind i fristelse.” Ifølge paven kan det nemlig ikke være Gud, som får os til at gøre det onde.

Hvem er Gud?

Guds væsen. Det handler debatten i bund og grund om. For er Gud godheden selv, eller er hans veje også prøvende og uransagelige? Må man ændre på det i kristendommen, som støder?

Gud er i hvert fald krop, mener vicegeneralsekretær for Luthersk Mission. Gud lod sig føde som et lille menneskebarn julenat, og derfor må det nu være nok med kropsforskrækkelsen og den svenske debat om Guds kønsneutralitet - Gud kom til os i krop og køn!

Den kropslige del af Guds treenighed er julens hovedperson, Jesus. Gå ikke glip af Kristeligt Dagblads specialhistorie, som tegner et portræt af Guds søn.

Jul i Mellemøsten

"Fortvivlelse."

Det er det ord, som lutheransk præst Munther Isaac bruger om sindstilstanden hos Betlehems kristne. De lever i en hverdag præget af politiske uoverensstemmelser, besættelsen og muren rundt om Vestbredden. Men julen erstatter for en stund den daglige fortvivlelse med håb.

Andre steder i Mellemøsten er julens håb om fredblevet til virkelighed. I Irak kan de kristne fejre den første jul efter, at Islamisk Stat blev besejret tidligere på året. Julen er dog bittersød, for under overfladen ligger der stadig en angst for, at de hårde tider vil vende tilbage.

Ugens person:

Udover Jesus, som må siges at være juleugens hovedperson, skal det nævnes, at Dronningen og kongehuset har fået ny præst: Biskop over Aarhus Stift, Henrik Wigh Poulsen, bliver kongelig konfessionarius. Et klassisk og sikkert valg, der understreger en fromhedstradition frem for teologiske eksperimenter, lyder reaktionerne på valget.

Biskoppens egen reaktion på forespørgslen? "Beæret og betuttet" og "vel også lidt 'starstruck'."


Det skriver de andre:

Trist imam: Klaner står stadig i vejen for kærlighed i dagens Danmark
Berlingske.dk

Hvornår får videnskaben bugt med religion?
Videnskab.dk

Nightmare before christmas: Villavej får ødelagt julepynt for tusindvis af kroner
Jyllands-Posten.dk

Madmagasinet dykker ned i den historiske julemad
Dr.dk/tv