Prøv avisen

Ugens kirkenyheder: Reformationen, paven og året der gik

I 2017, som var 500-året for Reformationen, overraskede den katolske kirkes overhoved, pave Frans med nye tiltag som en ændring af Fadervor og stærk politisk appel i sin juleprædiken. Foto: Alessandra Tarantino/Jens Meyer/AP/ritzau

Her får du det bedste overblik over de væsentligste historier fra troens verden i denne uge. God læselyst!

Ugens citat:

"I en tid præget af opbrud og usikkerhed søger vi tilbage til historien for at finde orienteringspunkter, vi kan bruge til at navigere i vores egen nutid og fremtid. Det gælder også på troens område."

Peter Lodberg, professor mso i teologi på Aarhus Universitet, om Reformationsåret 2017.

Året der gik

I denne årets sidste uge er det tid til at gøre status over 2017.

Først og fremmest er det ikke til at komme uden om den store markering af Reformationsjubilæet. Trods en spag start lykkedes det i Danmark at markere et Lutherår med fokus på økumeni, historisk bevidsthed og national selvforståelse.

I 2017 har den kirkelige debat især handlet om islam - som burka- eller maskeringsforbuddet og afskaffelsen af blasfemiparagraffen - og begivenheder i kirkens rum - som den "befriede" gudstjeneste i Aarhus og dyretelepati i Gislinge. Også DR1-serien "Herrens Veje" om en moderne præstefamilie har fyldt godt i debatten i årets løb.

2017 har samtidig budt på en stigende sekularisme, og det truer sammenhængen mellem folk, kultur og kirke, vurderer lektor Lars Sandbeck.

I Lolland-Falsters Stift fik man i år en ny biskop; Marianne Gaarden. Du kan møde hende og en række andre prominente danskere i samlingen af årets bedste interviews her.

Avisens mest læste nyhed om kirke og tro handlede om kister. Arbejdstilsynet skærpede i år reglerne for, at kirkeligt ansatte ikke må løfte tunge genstande, herunder hjælpe med at bære kister ind i kirkerne ved begravelser. Dilemmaet blev dækket bredt af andre medier - og som fik folkekirkens græsrødder til at tænke kreativt.

Pavens midnatsmesse

Når julemaden ligger tungt i maven om aftenen den 24. december og aftenens program er afviklet, toner paven traditionen tro frem på fjernsynet med sin årlige midnatsmesse. I år var ingen undtagelse, og pave Frans leverede julenat en særligt politisk juleprædiken om flygtningeproblematikken. Hele prædikenen kan læses her.

Mediekommentator Jesper Bacher lod sig ikke imponere over budskabet: Paven leverede letkøbt moralisering, som opløser komplekse problemer i fromme vendinger, mener han.

Alt om kirkeåret

Et kalenderår går på hæld, men kirkeåret har været godt igang siden 1. søndag i advent.

Kristendom.dk har samlet alt, der er værd at vide om kirkeåret i et stort interaktivt hjul. Her kan du gå på opdagelse og finde søndagenes prædiketekster, information om højtider og liturgiske farver og læse "før søndagen"-interviews fra Kristeligt Dagblads arkiv. Du finder Kirkeåret her.

Ugens person(er)

Da vi tager afsked med år 2017 i denne uge, er det værd at erindre dem, vi har mistet i årets løb. Danskerne har blandt andet måttet tage afsked med to tidligere biskopper, den nytestamentlige forsker Geert Hallbäck og musikeren Peter Bastian.

Det skriver de andre:

Jesus er blevet til “hen” i svensk kirke.
Berlingske.dk

Mandlig præst: Jeg kan ikke stå og være med til at give kvinder et embede.
Tv2 Nyhederne

Gotfredsen: Flere taler om kristendom
Blog.b.dk

I begyndelsen var Ørestad - nu kommer præsten.
Berlingske.dk

Gå ikke glip af disse begivenheder i den kommende uge:

København, København: Hvorfor interessere sig for slægtsforskning?

Hør de både muntre og triste historier fra slægtsforsker Anni Auckbur, der fortæller om hendes mormors liv under besættelsen, hendes egen barndom i fyrrene, og om hvordan man dyrker slægtsforskning. Der bliver også tid til at bidrage lidt med egne minder og historier. Del ud af din families historie på tirsdag den 2. januar kl. 14.00 i Brønshøj Sogns Præstegård.

Odense, Fyn: Fantastisk fløjte

Vær med til uforglemmelig nytårskoncert med Haderslev Drengekor og Michala Petri. Kom til koncert med blokfløjtevirtuosen Michala Petri og et af Danmarks bedste drengekor, Haderslev Drengekor. Dette særlige arrangement finder sted på fredag den 5. januar kl. 19.30 i Sankt Hans Kirke.

Esbjerg, Syddanmark: Nytår og bobler

Kom i den rigtige nytårsstemning og skyd året godt i gang med denne nytårskoncert, hvor følgende er på programmet: "Gud bevare Danmark" i op sætning ved sangerne Nanna Sørensen, Boris S. Jensen og Søren H. Bidstrup, samt pianisten: Tobias Dahl. Kirken er vært og byder på et glas champagne. Dette arrangement løber af stablen på lørdag den 6. januar kl. 16.00 i Sædden Kirke.

Regstrup, Sjælland: Nytårskoncert og fornøjelig festivitas

Et musikalsk festfyrværkeri ved mezzosopranen Anette Simonsen, trompetisten Ole Andersen og organisten Svend Verner Olsen. Når koncerten er overstået, er der kaffe og lækker kage i kirken. Det sker på søndag den 7. januar kl. 15.00 i Nørre Jernløse Kirke.

Farsø, Nordjylland:Det stærke venskab på tværs af landegrænser

Sune H. Frederiksen fortæller om at være venskabsmenighed med en kirke i det afrikanske land Tanzania. Kom og hør hvad venskab ud over alle grænser kan gøre ved en kirke. Vær med på søndag den 7. januar kl. 20.00 i Strandby Sognehus.

Find flere arrangementer i kirke- og kulturkalenderen Kirku.