Umuligt at forbigå kristendom i forsvar for dansk kultur

Debatten om kristendommens rolle i Danmark har verseret, siden De Konservatives Mai Mercado i påskedagene fastslog, at kristendommen er den bedste religion. Partifællen Rasmus Jarlov har meldt sig under debatfanen, og argumenterer for, at kristendommen bør favoriseres i Danmark

Rasmus Jarlov er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for De Konservative og kandidat for partiet til det kommende folketingsvalg. Arkivfoto.
Rasmus Jarlov er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for De Konservative og kandidat for partiet til det kommende folketingsvalg. Arkivfoto.

Hvorfor mener du, at kristendommen bør favoriseres i Danmark?

Fordi kristendommen er en helt central del af vores kultur. Derfor er det umuligt at komme uden om kristendommen, hvis man vil forsvare dansk kultur. Derfor må man også forsvare kristendommens rolle i det danske samfund, fordi det er en af de vigtigste byggesten for vores samfund overhovedet. Selvfølgelig er det ikke kristendommen alene, der har bygget vores kultur op. Det er selvfølgelig heller ikke bare sådan, at vi kan slå op i Det Gamle Testamente og finde svaret på alt. På den måde er de færreste dogmatikere i Danmark. Men kristendommen har som sagt været et byggefundament for Danmark. Jeg synes, at kristendommen har gjort enormt meget godt for vores samfund og vores moral, og derfor skal den have en særstatus. Kristendommen er fundamentet for humanisme og næstekærlighed, som vi kender dem i dag og på mange måder for hele vores moral.

Er kristendommen en nødvendig forudsætning for denne humanisme og næstekærlighed?

Ikke nødvendigvis, men det er derfra, den stammer, i hvert fald i vores kultur. Selvfølgelig kan man nå frem til det samme mål ad mange forskellige veje, og der er også andre livsanskuelser end kristendommen, som rummer næstekærlighed, men i det danske samfund stammer det fra en kristen tankegang, og det er der, vi har udviklet os fra. Siden kristendommen blev udviklet i Danmark, har vi udviklet produktive og næstekærlige samfund, og det, synes jeg, er værd at værne om.

Men behøver man at have en kobling mellem kirke og stat, som vi har i dag, for at vi kan værne om det?

Nej, det behøver man sådan set ikke. Jeg er dog tilhænger af, at vi har den ordning i forhold til folkekirken, som vi har, hvor folkekirken har en særstatus i Danmark i forhold til andre trossamfund.

Så du er tilhænger af den nuværende ordning, men mener ikke, at den er nødvendig?

I andre nordiske lande har de jo indrettet sig på andre måder, og jeg tror ikke, at deres samfund er faldet sammen moralsk af den grund. Derfor vil jeg heller ikke sige, at det er en streng forudsætning, at vi har den kirkeordning, vi har i dag, men jeg synes alligevel, at det er den bedste ordning, vi har i Danmark i dag.

Hvorfor er det den bedste ordning?

Jeg synes, at den ordning har en god balance mellem, at kirken har en tilknytning til staten, men uden at den er politisk styret. Det fungerer på en fornuftig måde, hvor vi har en folkekirke, som favner meget bredt, men som har en særstilling. Den bliver favoriseret i forhold til andre trossamfund, blandt andet ved at der kan opkræves kirkeskat, men den er jo ikke et politisk eller magthavernes instrument over for befolkningen eller noget i den retning. Den har sin selvstændighed, men fremtræder ikke politisk eller blander sig i politiske debatter, og det synes jeg fungerer ganske fint, som det er i dag. Derfor har jeg også svært ved at se, hvorfor der er nogle, der gerne vil lave den kirkeordning, som vi har i dag, om.

Hvis den kristne kultur er så dybt forankret i det danske samfund, som du giver udtryk for, hvad er så argumentet for, at det er nødvendigt, at kristendommen formelt set skal have en forrang i Danmark?

Min holdning til det er lidt som med kulturstøtten, altså når vi giver støtte til dansk film, litteratur og musik. Det er ud fra en tankegang om, at vi nok får mere af det, når vi støtter det, og også hvis vi politisk favoriserer det. Jeg tror ikke på den liberalistiske tankegang om, at kultur klarer sig bedre, hvis den ikke får støtte fra staten. Jeg tror på, at det er en god ting, hvis vi holder fast i og styrker vores egen kultur - også nogle gange ved, at den politisk bliver favoriseret.