Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Million-svindel i norsk kirke

Den regnskabs-ansvarlige i den norske kirke i København har begået underslæb for cirka 2,3 millioner kroner

Den revisor, der skulle sige god for regnskabet i Sjømannskirken i København, viste sig at være opdigtet. Og den fiktive revisor er kun et af de trick, kirkens regnskabsansvarlige har brugt for at snyde både de lokale medarbejdere i København og hovedkontoret for Sjømannskirken i Norge, der er en paraplyorganisation for de norske udlandskirker. Samlet set beløber under-slæbet sig til cirka 2,3 millioner danske kroner.

Sagen blev meldt til politiet for en uge siden, efter at den daglige leder i den københavnske kirke, Pål Kristian Balstad, i maj kontaktede hovedkontoret i organisationen med en mistanke om, at kontobevægelserne ikke var, som de burde være.

Da man stillede den regnskabsansvarlige nogle kritiske spørgsmål, erkendte vedkommende, at det var sandt, og det havde stået på siden 2013.

Ørnulf Steen er general- sekretær i Sjømannskirken, og han håber på, at der stadig er tillid til organisationen på trods af, hvad en af medarbejderne har gjort.

”Det er et groft tillidsbrud fra en medarbejder. Vi har et omfattende kontrolsystem, men vi er samtidig afhængige af tillid til vores medarbejdere. Det bliver krævende, når nogle gør det her. Samtidig er det midler, som vi skulle have drevet sømandskirke for, og det er hårdt, når man tænker på alle dem, der har givet donationer til os. Vi håber på at få de penge til-bage,” siger Ørnulf Steen.

Der er forskel på forargelsesniveauet, alt efter hvem pengene er taget fra, mener teologiprofessor ved Aarhus Universitet Svend Andersen, der har forsket i etik. Når pengene går til et godt formål, bliver de fleste mere forargede.

”De fleste forbinder kirker med det kirkelige: Gudstjenesten, forkyndelsen, kirkerummet. Men kirken er også en menneskelig organisation med nogle rammer og penge, der skal forvaltes, og der skal holdes regnskab. Men en regnskabsansvarlig har egentlig ikke noget med det kirkelige at gøre, og det er en person i den rolle, der er blevet fristet i det her tilfælde. Alligevel er det chokerende, for mange penge kommer fra donationer. Det er særligt ærgerligt, at det sker i en kirke, men det ødelægger den ikke på samme måde, som hvis det var en præst, der tog af kassen,” siger Svend Andersen.

Ørnulf Steen siger, at organisationen har et stort arbejde foran sig med at finde ud af præcis, hvad der er foregået, og hvor mange penge der præcis er blevet taget, men også med at forhindre, at noget lignende kan ske igen. Han tror dog ikke, at det er vejen frem at kontrollere ned til den mindste detalje.

”Vi er nødt til at håndtere økonomi ud fra en grundlæggende tillid til vores medarbejdere, så vi kommer aldrig helt til at kunne udelukke muligheden for underslæb, for så har vi ikke tillid til hinanden længere.”

8