Danske præster har mistet prestige

Præstearbejdet mister anseelse i befolkningen, viser undersøgelse

Undersøgelse viser, at befolkningen i dag forbinder den gejstlige faggruppe med mindre prestige, end det var tilfældet for 10 år siden.
Undersøgelse viser, at befolkningen i dag forbinder den gejstlige faggruppe med mindre prestige, end det var tilfældet for 10 år siden. . Foto: Paw Wegner Gissel.

Folkekirkens sognepræster har mistet noget af grebet om danskerne.

En ny undersøgelse viser, at befolkningen i dag forbinder den gejstlige faggruppe med mindre prestige, end det var tilfældet for 10 år siden.

Undersøgelsen er foretaget af YouGov for Avisen.dk og Ugebrevet A4. Ikke nok med at præsterne på listen over 99 jobtyper er dumpet fra en 20. til en 34. plads. Det er også den faggruppe det er gået hårdest ud over, sammen med politikere og filmfotografer.

Studenterpræst og medlem af Den Danske Præsteforenings hovedbestyrelse, Christen Staghøj Sinding, mener at prestigetabet i undersøgelsen kan have forskellige forklaringer.

”Jeg tror, man skal være forsigtig, når man anvender begrebet prestige på en præsts arbejde og funktion. Prestige i en faggruppe, er en funktion vi forbinder med en offentlig synlighed, som vi mener har en høj status. Her har præster som faggruppe åbenbart haft et tab af status over en årrække. Men når det handler om anerkendelse og respekt for præstens arbejde, tror jeg det forholder sig anderledes.

Meget af præstens arbejde er usynligt, når det drejer sig om samtaler med brudepar, dåbsforældre og begravelsessamtaler og bliver ikke vurderet i en undersøgelse. Men her tror jeg stadigvæk, at præsten nyder både anerkendelse og respekt i befolkningen for sit mere usynlige arbejde, ikke mindst når man selv har prøvet at være i kontakt med præsten i en eller anden anledning,” siger Christen Staghøj Sinding.

Derfor mener han godt, at man kan tage en debat om, hvorvidt præsterollen i samfundet kunne bruge lidt mere prestige.

”Men hvis man tager undersøgelsen som udtryk for, at man i befolkningen mener, at præsten markerer sig for lidt i samfundsdebatten kunne man da godt overveje, om vi som præster går for lidt ind i samfundsmæssige værdidebatter og tage undersøgelsen som en reminder på det,” siger Christen Staghøj Sinding.