Ungdomsgudstjenester hitter i Herning

Mange kirker har svært ved at nå de unge danskere. Men det problem har en ungdomskirke i Herning løst med gudstjenesterne lavet af de unge selv. Projektet er indstillet til Kristeligt Dagblads Initiativpris

Efter gudstjenesterne er der plads til at dyrke fællesskabet i caféen. Ofte har de unge taget en ven med, der skal opleve stemningen i BASIC. -
Efter gudstjenesterne er der plads til at dyrke fællesskabet i caféen. Ofte har de unge taget en ven med, der skal opleve stemningen i BASIC. - . Foto: Laura Toft.

Med lovsang ledet af kirkens eget band, forbøn, toptunede forkyndere, et fedt fællesskab af unge mennesker og hyggeligt hæng-ud-miljø i caféen er der lagt i kakkelovnen til en fantastisk aften.

Med de ord inviterede ungdomskirken Basic i Herning for første gang for halvandet år siden til gudstjeneste søndag aften klokken 21. Siden da har ungdomskirken haft besøg af mellem 30 og 140 unge hver uge, og de kommer blandt andet fra Holstebro, Vejle og Silkeborg for at være med. Projektet blev startet af en gruppe unge, der selv oplevede, at der manglede en mere ungdomsvenlig gudstjeneste. Det fortæller Laura Toft, der er med i ledergruppen og er kommet i kirken siden begyndelsen.

”Missionen var, at flere unge skulle komme i kirke. Der var flere events, der var for unge, men vi manglede en gudstjeneste, så unge kunne lære, hvad det vil sige at komme i kirken og mærke at have brug for den. Til den første gudstjeneste kom der helt vildt mange, og ordet blev hurtigt spredt, så efterfølgende er det bare vokset og vokset. Det er ret vildt,” siger hun.

I ungdomskirken er alle velkomne, ligegyldigt om man er troende eller ej eller er tilknyttet en anden kirke. Ungdomskirken Basic – Brothers And Sisters In Christ – er tilknyttet frikirken Herning Oasekirke, som stiller lokaler til rådighed. Præsten fra Oasekirken er med til gudstjenesten hver gang og står for nadver, men ellers er det de unge, som typisk er mellem 17 og 25 år, der laver arbejdet. Det kræver hænder, men der er heldigvis mange frivillige af slagsen.

”Lokalerne er lejet, så vi skal selv sætte det hele op hver gang og pakke det ned igen bagefter. Hver gang, vi har manglet, er folk kommet for at hjælpe. Vi oplever en stor trofasthed hos dem, der kommer, og det er vi rigtig glade for, for der er jo ikke nogen, der tvinger dem til at komme her. Det har været kæmpestort,” siger Laura Toft.

Gudstjenesterne indeholder både nadver og lovsang og kan minde om mange andre gudstjenester. Det er bare de unge, der planlægger den, spiller musik og sørger for velkomst og forbøn. Og så er tidspunktet for gudstjenesten sat, så det passer de unge. Bagefter er der café, som man kan deltage i. Laura Toft oplever, at den kombination er vigtig for mange. Mange oplever en stor frihed ved at komme i kirken og endda en positiv forandring i deres liv.

Fællesskabet er da også noget af det, Ida Lejbølle, der går i 2.g og er kommet i kirken det seneste års tid, peger på, når hun fortæller om den.

”Foruden forkyndelsen og lovsangen er fællesskabet en stor del af, hvorfor jeg kommer der. Mange søger fællesskaber, også uden for kirken, men det her er specielt og meningsfyldt, fordi Gud er i det. Hvis man vil være kristen i det lange løb, tror jeg, det er vigtigt at omgive sig med andre kristne. Og det tiltaler mig, at Basic er oprettet af Oasekirken, men stadig er tværkirkeligt og en stor sammenslutning af mennesker,” fortæller Ida Lejbølle, der lige før sommerferien også begyndte at arbejde som frivillig i Basic.