Prøv avisen

Kirke holder technofest og draq queen-banko

"Jeg synes, det er spændende at arbejde sammen med technomiljøet, fordi der er mange fordomme om det, som ikke holder stik. Der er flere undergenrer inden for technogenren, og hos os er det for eksempel ikke tramper-techno, der bliver spillet. Der er også fordomme om kirken, så derfor er det interessant at forene de to størrelser," siger Maria Petersen, præst og daglig leder af UngK i Aarhus. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

En orgelkoncert i domkirken er ikke mere forkyndende end technofest i ungdomskirken, siger ungdomspræst i Aarhus. Hun er med til at stå for techno-fester, hip hop-koncert og drag queen banko i UngK i Aarhus under byens festuge næste uge

Når Aarhus Festuge begynder på fredag, vil der også være fest i kirken. Ungdomskirken UngK i det centrale Aarhus er nemlig klar med et program under festugen, der garanterer både fest og farver. I kirkerummet, der ikke er indviet, vil der være to festaftener med technomusik og elektronisk musik til klokken tre om natten og en aften med hip hop-koncerter. Den sidste fredag i festugen rykker UngK ud på Klostertorvet med arrangementet ”Drag Queen Banko”, hvor en dragqueen styrer slagets gang med hjælp fra kirkens præst.

Udover disse arrangementer vil der være morgendans i kirken hver dag under festugen og koncerter med rytmisk musik.

Marie Petersen, præst og daglig leder af UngK i Aarhus, hvad er det kirkelige ved jeres arrangementer under festugen?

Der er som sådan ikke noget kirkeligt i dem, men ligesom andre kirker i byen arrangerer koncerter, foredrag og debatter, gør vi det til vores målgruppe, der er de 18-30-årige. Vi har nogle samarbejdspartnere, som har taget initiativ til nogle arrangementer fra unge til unge. Det er vi sat i verden for at rumme. Vi gør det kun én gang om året. Resten af året står vi for højskolesang, aftener med eftertanke og fællesspisning. Vi håber, at vi med disse arrangementer kan åbne mere op, så deltagerne får øjnene op for, hvad vi ellers har på plakaten. Det er blandt andet det, vi vil gøre opmærksom på.

Men er det ikke at snyde dem, hvis I prøver at få dem til at tro, at folke- kirken er hip hop?

Nej, det synes jeg ikke. Vi kunne da sagtens finde på at have flere hip hop-koncerter i UngK, hvis nogen skulle få en god idé. Generelt har vi regler om, at vi ikke holder fest for festens skyld. Der skal altid være et formål med den, så vi ikke bare bliver en ny natklub eller et spillested. Men hvis det bliver gjort på den rigtige måde, kan jeg ikke se, hvorfor der ikke skulle være arrangementer som disse i kirken.

Der finder jævnligt lignende arrangementer sted på for eksempel Godsbanen i Aarhus. Hvorfor ikke lade dem om det og så finde på noget, som de unge ikke kan finde andre steder?

Jeg synes, det er spændende at arbejde sammen med technomiljøet, fordi der er mange fordomme om det, som ikke holder stik. Der er flere undergenrer inden for technogenren, og hos os er det for eksempel ikke tramper-techno, der bliver spillet. Der er også fordomme om kirken, så derfor er det interessant at forene de to størrelser. Vi vil gerne skabe et samarbejde mellem det kirkelige landskab og det kulturelle landskab og se, hvad det fører med sig. Det er blandt andet sådan, man kan åbne kirken op.

Forkynder I kristendom med de elektroniske aftener, hip hop-koncerterne eller dragqueen-banko?

Der bliver ikke forkyndt mindre kristendom her end til en orgelkoncert i domkirken. Der er repræsentanter fra UngK til stede alle aftener, hvis nogen vil have en snak. Vi oplever ofte, at snakken om tro og eksistens opstår, når man er i et kirkerum. Jeg tror også, at der vil blive åbnet for sådan nogle samtaler ved disse arrangementer.

Er I bevidste om, at stoffer er udbredte ved techoarrangementer?

Det er ulovligt at tage stoffer, uanset hvor man er. Det skal man selvfølgelig ikke. Men jeg tror også, at det er en fordom om technomiljøet, at der bliver taget mange stoffer. Det er noget, de forsøger at gøre op med.

Gør I noget for at forhindre gæsterne i at kunne tage stoffer eller være påvirkede af dem i kirken?

Der er vagter på til arrangementet, og vi er selv til stede. Vi gør, hvad vi kan, men vi kan ikke styre det mere, end man kan andre steder. Men selvfølgelig skal de ikke tage stoffer. Det er ulovligt at tage stoffer nogen steder.

I henvender jer til et snævert undergrundssegment med de tre musikaftener. Hvorfor ikke aftener med mere mainstream-musik for folk, der lytter til P3, hvis man rigtigt vil åbne op?

Det kunne vi også have gjort, men nu faldt aftalerne på plads med de samar- bejdspartnere, vi har. Vi kan sagtens arbejde med både undergrunds- og mainstream-kultur. Det afhænger bare af, hvilke muligheder der lige byder sig. Nu har en gruppe henvendt sig, som gerne vil stå for dette, men vi har også andre tilbud i løbet af året, der henvender sig til andre grupper. Vi vil gerne forsøge at favne bredt. Vi har også to koncertaftener under festugen med pop- og singer-songwriter-musik.