Ungdomsorganisationer rige af tipsmidler

Politisk vilje til at se nærmere på fordelingen af tipsmidler. Flere ungdomsorganisationer har bugnende pengetanske

- Det er ikke meningen, at ungdomsorganisationerne skal vælte sig rundt i tipsmidler, som de ikke ved, hvad de skal bruge til. Det understreger Carina Christensen, der er kulturordfører for Det Konservative Folkeparti.

- Vi må se på, om reglerne på området bliver udnyttet godt nok. Gør de ikke det, så må vi kigge på tildelingen af tipsmidlerne, siger Carina Christensen, efter at Berlingske Tidende i går beskrev, hvordan en del af ungdomsorganisationerne ganske enkelt har for mange penge.

- Det er helt absurd. Mens alle andre skal holde igen, så svømmer ungdomsorganisationerne i penge, ligesom nogle ophober kapital. Der er så mange penge i systemet, at det ikke appellerer til sparsommelighed, siger Christine Antorini, formand for Tipsungdomsnævnet, der behandler klager over DUF's afgørelser om tilskud, til Berlingske Tidende.

Flere af ungdomsorganisationerne har - takket være danskernes lidenskab for spil - opbygget en egenkapital på over 50 millioner kroner. Organisationerne modtager hvert år omkring 100 millioner kroner i tilskud fra tips- og lottomidlerne, og det beløb er så voldsomt, at Dansk Ungdoms Fællesråd, DUF, siden 1999 har tildelt organisationerne mellem 10 og 30 procent ekstra ved årets slutning - bare for at komme af med pengene.

Spejdere straffet

Christine Antorini opfordrer til, at DUF fremover oftere vil bruge muligheden for at fratage organisationer 15 procent af deres støttebeløb, hvis de ophober overskud i stedet for at bruge pengene på ungdomsarbejde. En sådan straf er for nylig overgået KFUM-spejderne, fordi bevægelsen over en treårig periode opsparede et overskud på over 14 millioner kroner - svarende til to tredjedele af dens tildelte tilskud.

- Vi må se på, om DUF bruger reglen om de 15 procent ofte nok. Hvis de gør det, og organisationerne stadig har for mange penge, så må vi kigge på tildelingen, siger Carina Christensen.

KFUM's generalsekretær, Niels Johan Geil, siger, at det store overskud hele tiden var tænkt til at skulle bruges senere - blandt andet til hvervekampagne, it-investeringer og en udbygning af et spejdercenter - og at alt dette nu er sat i værk.

- Alt dette betyder, at vores likvide kapital hurtigt er på vej ned, siger Niels Johan Geil. /ritzau/

Leder side 7