Unge DF'ere dømt for racisme

Plakat, der advarer mod et multietnisk samfund, var grov hån mod muslimer, afgjorde retten i går

Det var en grov hån mod muslimer, da Dansk Folkepartis Ungdom, DFU, i fjor trykte plakater og annoncer, der advarede mod et multi-etnisk samfund. Derfor straffede Retten i Hvidovre i går de fire ungdomspolitikere bag plakaten med syv dages betinget fængsel for at have overtrådt racismelovgivningen.

Til gengæld mente Retten i Hvidovre ikke, at kampagnen var så voldsom, at de fire skulle straffes for propagandavirksomhed, som anklageren havde lagt op til. Straffen blev gjort betinget, hvis de fire det næste år ikke igen begår ny kriminalitet.

Plakatens blikfang var et billede af hætteklædte blodplettede mænd med Koranen i hånden sat sammen med ord som »massevoldtægt«, »bandekriminalitet« og »grov vold«. Formålet var ifølge DFU at advare mod, hvad der vil ske, hvis Danmark bliver et multietnisk samfund. Men plakaten er så grov, at den rammer alle muslimer, mener retten.

- Den lægger en hel befolkningsgruppe for had på grund af deres tro og er groft forhånende, lød begrundelsen fra domsmandsretten i Hvidovre.

Ifølge dommeren og de to domsmænd sender plakaten det budskab, »at der kan sættes lighedstegn mellem troen på Koranen på den ene side og massevoldtægter, grov vold, utryghed, tvangsægteskaber, kvindeundertrykkelse samt bandekriminalitet på den anden side«.

De fire dømte har haft indflydelsesrige poster i DFU. De dømte er landsformand Kenneth Kristensen, og de to næstformænd, Kenneth Pedersen Lambrecht og Morten Messerschmidt, samt det tidligere hovedbestyrelsesmedlem Per Ulrich Karpf, der nu har skiftet parti til Venstre.

Karpf var ikke mødt frem for at høre dommen i går. Men de tre øvrige valgte på stedet at anke dommen.

Da dommeren læste afgørelsen op, blev den mødt med hovedrystende suk fra de tre - og bagefter mente Kenneth Kristensen stadig, at der var tale om »en fuldt saglig plakat«.

Men den opfattelse delte retten altså ikke. Det kan sagtens lade sig gøre at kæmpe for de politiske mål, som Dansk Folkeparti har, uden at komme i konflikt med loven. Men »ytringsfriheden skal imidlertid udøves med fornøden respekt for andres menneskerettigheder, herunder retten til beskyttelse mod trosdiskriminerende forhånelse og nedværdigelse«, slår dommen fast.

Annoncen, der lignede plakaten, blev også bragt i Studiemagasinet, og selv om de to redaktører har taget afstand fra annoncen, mente retten, at de også var skyldige. De blev hver straffet med fem dagbøder 500 kroner. /ritzau/