Prøv avisen

Unge kristne skal blande kristendom og kultur

Menighedsfakultet i Aarhus har nemlig valgt at indføre skønlitteratur i et fag på teologistudiet Foto: colourbox.com

Teologistuderende har fået et vindue til medmennesket gennem den tidsaktuelle skønlitteratur, som de ellers aldrig får læst

Et vindue til medmennesket, kalder teologilektor Leif Andersen det eksperiment, som skal få hans teologistuderende til at forholde sig til dagens litteratur og ikke bare til teologi. Menighedsfakultet i Aarhus har nemlig valgt at indføre skønlitteratur i et fag på teologistudiet.

LÆS OGSÅ:
Alt virkeligt liv er møde

Formålet med forløbet de seneste par semestre har været at se den danske kultur med kristne øjne og se, hvordan man selv ser ud, når man spejler sig i den. Og det har været et forsøg på at se både livet og troen med ikke-kristne øjne, siger Leif Andersen.

Det anderledes mix af litteratur og teologi har haft til formål at konfrontere de studerende med livet som det leves i Danmark gennem en bred vifte af de nyeste litterære værker.

Ikke en eneste klassisk forfatter som Dostojevskij har været blandt de bøger, som de studerende har kunnet vælge imellem.

De ikke-religiøse forfattere, der studeres, tæller forfattere som Christian Jungersen, Philip Roth og Salman Rushdie og mange andre, som man ikke automatisk møder i de kirkelige miljøer, som de studerende på Menighedsfakultetet traditionelt kommer fra.

Jeg tog simpelthen 100 nyere romaner fra min egen bogreol, revl og krat, også de ukristelige, bøger, som jeg har købt og læst af personlig interesse. Så stillede jeg en reol op i auditoriet, som de studerende skulle vælge en hver fra. De havde et par måneder til at læse bogen, inden de på syv minutter skulle fremlægge den og fortælle, hvad den sagde om dem selv og om deres samtid. Det har været virkelig sjovt, og det har været en sund øvelse, som har givet de studerende et indblik i det verdslige samfund, som de ikke ville have fået ved bare at læse teologisk faglitteratur, siger Leif Andersen, som selv er levende optaget af, hvad der rører sig i den brede litteratur og på filmfronten.

Jeg har i en del år haft for vane, at når der bliver uddelt en nobelpris i litteratur, så har jeg købt en bog af forfatteren for at lære vedkommende at kende. Andre bøger har jeg læst af interesse, fordi de var oppe i tiden. Jeg har altid tænkt, at hvis man kun læser romaner for at lære noget, så lærer man ikke en pind. Det giver et møde mellem kristendommen og livet i samfundet, en cross-over mellem teologi og kultur. Og mellem min kultur og mig selv.

De studerende har virkelig taget udfordringen op og truffet modige valg blandt bøgerne, hvor de har mødt både blasfemi og erotik. Så hvis de kommer ud som præster rundt om i Danmark, hvad mange gør, håber jeg, at de har fået en oplevelse med i bagagen, der giver lidt mere fornemmelse af, hvordan andre mennesker, som ikke deler deres teologiske og kirkelige anskuelse, ser på livet, siger Leif Andersen.

Tiltaget er blevet modtaget godt af de studerende. Kun en enkelt har i forløbet været nødt til at lægge en bog fra sig, fordi den var for skrap kost, fortæller han.