Prøv avisen

Unge planter håb

Elever fra Nørre Nissum Efterskole plantede 200 oliventræer i de palæstinensiske områder. Turen var en del af projekt "Global Teenager", og skal ses i direkte forlængelse af skolens kristne menneskesyn. - Foto: Nørre Nissum Efterskole.

Nørre Nissum Efterskole, Folkekirkens Nødhjælp og YMCA i Betlehem bringer med projekt Global Teenager eleverne tæt på den israelsk-palæstinensiske konflikt. Afsættet er det kristne menneskesyn

Keep Hope Alive under den overskrift har elever fra Nørre Nissum Efterskole i Nordvestjylland plantet 200 træer hos en palæstinensisk bonde og forsøgt at bringe håb til nogle af de mennesker, der er direkte berørt af konflikten mellem israelere og palæstinensere. Oliventræerne er plantet hos en bonde, der grundet konflikten og bosættelser i området er i fare for at miste sin families jord og dermed en del af sit eksistensgrundlag.

Når man dagligt færdes i en konfliktsituation, kan det være meget vanskeligt at bevare håbet om fred og retfærdighed for alle parter og mister man først håbet, er det meget langt til en løsning, forklarer efterskolelærer Lone Nørrum.

LÆS OGSÅ: Digital forsoning mellem israelere og iranere

Ved at plante træer insisterer vi på håbet om en bedre fremtid i Israel og de palæstinensiske områder.

Nørre Nissum Efterskole er en kristen efterskole, og det palæstinensiske projekt skal ses i direkte forlængelse af vores kristne menneskesyn, fastslår Lone Nørrum.

Vi støtter vores samarbejdspartner hos YMCA, der ud fra et kristent grundlag taler for fred og retfærdighed for alle parter. Det er en stemme, der ofte bliver overhørt, men som vi meget gerne vil styrke.

24 elever fra skolens 10. klasse har som del af Global Teenager hele skoleåret beskæftiget sig med Israel/Palæstina og er netop vendt hjem efter en uges ophold, hvor de også har besøgt nogle af de bibelske seværdigheder i og uden for Jerusalem.

Men det har ikke været en turisttur, og jeg tror, at vores elever har det ligesom mange andre danskere, at det, der betyder noget for dem ved kristendommen, er meget lidt afhængig af, hvor den historiske Jesus har gået, men at det meget mere handler om det budskab, Jesus kom med, om næstekærlighed og forsvar for de svage.

Global Teenager er resultatet af et samarbejde mellem skolen, Folkekirkens Nødhjælp og YMCA i Betlehem, og formålet kan udtrykkes meget kort, som Lone Nørrum gør det:

Nemlig at gøre eleverne opmærksomme på, at verden er skæv, og at det kan vi hver især gøre noget ved.

Det er andet år, Global Teenager har været i de palæstinensiske områder. Helle Yde og Mathias Klogborg, begge 16 år, er blandt de 24, og de er vendt hjem med et klart billede af en skæv verden.

Vi oplevede, at der er stor forskel på bare at læse om konflikten og så komme helt tæt på og møde palæstinenserne og israelere ansigt til ansigt. Sympatien for de palæstinensere, vi mødte, er klart blevet større, fastslår Mathias.

Vi så jo, hvordan den 12 meter høje grænsemur, Israel har bygget, er med til at ødelægge livsvilkårene for palæstinenserne, tilføjer Helle forklarende. Grænsemuren har medført, at de palæstinensiske bønder er afskåret fra at dyrke den del af deres jord, der nu ligger på den israelske side af sikkerhedsmuren. Og når man så ser, hvordan palæstinenserne må stå og vente i lange, lange køer ved det israelske militærs checkpoints for at komme ind i Israel ... Det gjorde indtryk.

Mathias oplever paralleller til situationen med Sydafrikas apartheid og erkender samtidig, at konflikten er kompliceret:

For når israelerne reagerer som de gør, og bygger grænsemur, skal man jo også se det på baggrund af deres historie. De har jo haft al mulig grund til at frygte for deres liv, og det er måske en reaktion på det, vi oplever.