Unge præster er glade for fornyelse

Innovation Camp har været en positiv oplevelse, mener flere af de deltagende præster. Biskopper og eksperter har dog kritiseret arrangementet og kirkeministeren

På Innovation Camp inviterer Manu Sareen til kirkelig nytænkning, og dette glæder mange unge præster.
På Innovation Camp inviterer Manu Sareen til kirkelig nytænkning, og dette glæder mange unge præster. Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix.

Det er kun positivt, når kirkeminister Manu Sareen (R) inviterer til fornyelse af folkekirken. Det mener flere af de præster, der har været med til workshoppen Innovation Camp, som sluttede i forgårs. De er ikke enige i den kritik, der har lydt fra flere af biskopperne om ministerens indblanding.

I et referat fra et møde mellem biskopperne og ministeren fra december 2012 var kritikken fra flere af biskopperne ellers skarp.

Fra Kjeld Holm, biskop over Aarhus Stift, lød det blandt andet, at fornyelsen af folkekirken ikke er et ministerielt anliggende. Ansvaret ligger i stedet hos biskopperne.

En af de positive præster fra Innovation Camp er Irene Kristina Lindegaard, sognepræst i Mejdal Sogn ved Holstebro.

Man kunne virkelig mærke, at de andre præster kom med et stort engagement, og det var meget positivt at være en del af det. Jeg håber, at det bliver en årligt tilbagevendende begivenhed, siger hun.

LÆS OGSÅ:
Præster vil have poloshirts

I Kristeligt Dagblad i går var der en kritik af udbyttet af Innovation Camp. Den kom fra Hans Raun Iversen, lektor i praktisk teologi ved Københavns Universitet. Han udtalte, at han ikke så meget gods i de nye idéer, som foreløbig er kommet ud af Innovation Camp. Blandt idéerne fra de deltagende 72 præster med under 10 års erfaring er et forslag om, at præster skal have nye poloskjorter med kirkens logo, der kan benyttes, når konfirmanderne undervises. Det skal give kirken et mere synligt udtryk.

Irene Kristina Lindegaard kan dog ikke genkende Hans Raun Iversens kritikpunkter.

Først og fremmest er det da fantastisk, at der sidder 70 præster og brænder for fremtidens folkekirke. I vores gruppe diskuterede vi, hvordan man kan åbne gudstjenesten mere op, så det ikke kun er præstens, men menighedens. Og der er blevet sat handling bag ordene, så vi forpligter os på at gøre noget ved det.

Kenneth Bjørnholt Jacobsen, sognepræst i Våbensted Sogn på Lolland, har blot været ansat som sognepræst i et halvt år, og han blev overrasket over, hvor mange vilde idéer der kom.

Det var virkelig kreativt, og alt, hvad vi har i hænderne til daglig, var til debat. Vi talte både om nye gudstjenesteformer, alternative uniformer og om en ny liturgibog, siger han.

Han har selv været kritisk over for kirkeministerens indblanding i de indre anliggender som eksempelvis fornyelsen af folkekirken, men på Innovation Camp følte Kenneth Bjørnholt Jacobsen ikke, at der blev trukket noget ned over hovedet på ham og præstekollegerne.

Det var ikke Manu Sareen, der rykkede rundt på brikkerne, så jeg ser ikke, at der er sket nogen skade ved arrangementet. Desuden oplevede jeg, at de biskopper, der var til stede (Steen Skovsgaard og Peter Fischer-Møller, red.) tog godt imod forslagene, og hvis de havde et problem med det, kunne de jo bare selv have stået for et initiativ som det her, siger Kenneth Bjørnholt Jacobsen.

I mødereferatet fra 2012 lyder det fra Karsten Nissen, biskop over Viborg Stift, at den indholdsmæssige fornyelse af folkekirken skal ske på biskoppernes initiativ. Det fastholder han, men derfor er det dejligt og godt, at Manu Sareen interesserer sig for folkekirkens fremtid.

Jeg glæder mig meget over, at præsterne har haft en positiv oplevelse, men mange af de ting, der er blevet taget op, diskuterer man allerede i stifterne, så Innovation Camp er ikke det eneste tiltag omkring folkekirken, siger Karsten Nissen.