Magtesløse efterladte efterlyser stjålen urne

To familier mangler asken fra deres afdøde, efter at to urner, der ikke var sat i jorden, er blevet stjålet. Vi ønsker bare at få urnen tilbage og holde en ordentlig mindegudstjeneste, skriver afdødes datter i efterlysning

Magtesløse efterladte efterlyser stjålen urne
Foto: Østjyllands Politi.

At miste et familiemedlem er forbundet med smerte og sorg. At det sker i en tid med corona-restriktioner, har ikke gjort det mindre kompliceret. Men at det kan blive endnu værre, erfarede to efterladte familier, som stod over for at skulle nedsætte urnerne med deres afdøde i Gjerlev Kirke nord for Randers. Urnerne er nemlig blevet stjålet.

Tyveriet opdagede graver Gitte Christoffersen i torsdags, da hun gik ind i graverbygningen og værkstedet, hvorfra to buskryddere, en hækkeklipper, en havetraktor og en trailer allerede var meldt stjålet tidligere på ugen.

”Min første tanke var de pårørende. Hvordan skulle vi lige få underrettet dem? Hvad gør vi lige? Det er jo forfærdeligt,” siger hun og tilføjer, at kirken umiddelbart efter kontaktede provsten, som hjalp med at håndtere situationen og få inddraget politiet.

Gitte Christoffersen håber, at urnetyveriet har været en fejl fra gerningsmændenes side. Urnerne stod nemlig i de kasser, de bliver leveret i, som måske kunne se ud som vinkasser eller andet med materiel værdi for tyvene, der kom ind ad vinduet efter at have fjernet listerne, fortæller hun.

Den ene af urnerne indeholdt asken efter Anni Elgaard Andersens mor, som døde i april. På grund af forbuddet mod større forsamlinger havde familien valgt at udsætte mindegudstjenesten, så flest muligt pårørende ville kunne deltage. Kristeligt Dagblad har været i kontakt med Anni Elgaard Andersen, og hun ønsker ikke at medvirke i et interview. På sin Facebook-profil har hun dog sat ord på den triste situation, familien er havnet i:

”Vi er utroligt ulykkelige og chokerede over hændelsen og beder inderligt vedkommende, der ved en fejl har fået fat i urnen, om at levere den tilbage hurtigst muligt. Vi sætter ikke spørgsmålstegn ved hvordan eller hvorfor. Alt, vi ønsker, er at få den tilbage, så vi kan afholde en mindegudstjeneste for vores mor,” står der i opslaget fra den 5. juni, som Anni Elgaard Andersen har givet Kristeligt Dagblad lov at gengive. Hun skriver også i opslaget, at urnen for eksempel kan afleveres anonymt ved Hald Præstegård i nærheden af Gjerlev.

Det ved ingen, om den bliver. Og det må næsten være det værste ved den situation, familien står i, fortæller Kirsten Søndergaard, der er direktør i Landsforeningen Liv & Død, som arbejder for en værdig afsked med livet.

”De efterladte må stå tilbage med en følelse af magtesløshed. De kan jo ikke rigtigt gøre noget, og de må også spekulere meget over, hvad gerningsmændene mon har gjort med urnen. Det er jo forfærdeligt at tænke på, om asken er endt i en skraldespand et sted. Det kommer man sig ikke over,” siger hun.

Kirsten Søndergaard nævner, at flere og flere i dag holder en ceremoni for de nærmeste i forbindelse med urnenedsættelsen, og det vidner om det behov, vi har for at følge vores afdøde til det allersidste.

”Det er en stor del af sorgbearbejdelsen, at man får sagt farvel på en fin og værdig måde, og det er noget, de efterladte altid vil huske. Det kommer familierne nok til at mangle, hvis ikke urnerne dukker op,” siger hun.

I øvrigt påpeger hun, at landets kirker kan bruge episoden som anledning til at overveje, hvordan urner opbevares sikkert og forsvarligt. Aarhus Stift oplyser, at de ikke umiddelbart har tal på, hvor tit det hænder, at urner bliver stjålet. En internetsøgning viser dog, at der i 2013 blev stjålet en endnu ikke nedsat urne sammen med en computer fra den østjyske Nebsager Kirke, ligesom der i 2015 og 2018 var eksempler på, at nedsatte urner blev gravet op på henholdsvis Nordre Kirkegård i Randers og Broager Kirkegård.