Uro i kirkeråd efter støtte til stormoské

Formand for Danske Kirkers Råd Anders Gadegaards ønske om en stormoské vækker postyr i baglandet

Støtten til stormoské står helt for egen regning, fastslår Anders Gadegaard. Han mener ikke, at det er problematisk at udtale sig som privatperson, samtidig med at man som formand repræsenterer en række vidt forskellige kirkeretninger. Arkivbillede. Københavns domprovst Anders Gadegaard i Vor Frue kirke. -
Støtten til stormoské står helt for egen regning, fastslår Anders Gadegaard. Han mener ikke, at det er problematisk at udtale sig som privatperson, samtidig med at man som formand repræsenterer en række vidt forskellige kirkeretninger. Arkivbillede. Københavns domprovst Anders Gadegaard i Vor Frue kirke. -. Foto: NIels Ahlmann Olesen Denmark.

Må man som formand for et nationalt råd af 15 store kirkesamfund offentligt erklære sin støtte til en stormoské?

Det spørgsmål skaber nu stor uenighed blandt medlemmer af Danske Kirkers Råd, efter at formanden, domprovst Anders Gade-gaard, for nylig gjorde sig til fortaler for en stormoské i København.

Støtten står helt for egen regning, fastslår Anders Gadegaard. Han mener ikke, at det er problematisk at udtale sig som privatperson, samtidig med at man som formand repræsenterer en række vidt forskellige kirkeretninger.

LÆS OGSÅ: Kan Danske Kirkers Råd virkelig støtte en stormoské i København?

Det er der delte meninger om i baglandet. Poul Sebbelov, repræsentant for den ortodokse kirke i Danske Kirkers Råd, mener ikke, at det er passende for Anders Gadegaard at udvise støtte til en stormoské:

Anders Gadegaard har gjort gældende i denne sag, at han optræder som privatperson. Og som privatperson er han nu gået med i denne støttekomite for bygningen af en stormoské. Det mener jeg ikke kan lade sig gøre. Når man dels er kendt som domprovst, dels er kendt som formand for Danske Kirkers Råd, er man en prominent person. Så lader det sig ikke gøre at optræde som privatperson, særligt ikke i sager som denne, siger han.

Poul Sebbelov understreger, at han ikke er principielt imod, at formanden udtaler sig som privatperson. Men når det handler om en sag af kirkelige karakter, har Anders Gadegaard krydset grænsen mellem privatperson og officiel talsmand. Ifølge Sebbelov virker det derfor, som om samtlige kristne medlemskirker officielt bakker op om endnu et markant islamisk bygningsværk i København. Det finder jeg betænkeligt, skrev han forleden i et indlæg i Kristeligt Dagblad.

Anders Gadegaard mener dog ikke, at han har gjort noget forkert ved at give udtryk for egne holdninger. Det skal man som formand i en hvilken som helst organisation have lov til, siger han og tilføjer, at Poul Sebbelovs kritik ikke er særlig veludført.

Det er naturligt, at man i Danske Kirkers Råd drøfter formandens holdning til ting og sager. Men den kritik må man tage op internt i Danske Kirkers Råd. Det, synes jeg, ville have været klædeligt også i dette tilfælde, siger Anders Gadegaard.

I andre dele af Danske Kirkers Råd bakker man op om formandens ret til at udtale sig privat. Erling Tiedemann, repræsentant for den katolske kirke i Danske Kirkers Råd, mener ikke, at man kan kritisere formandens støtte til en stormoské:

Det er en urimelig kritik. Det er typisk i Danmark, at når man er uenige i substansen, angriber man formaliteten. Jeg kan selv bevidne, at Anders Gadegaard for lang tid siden fortalte, at han var med til at tage et personligt initiativ til støttekomiteen sammen med Anna Mee Allerslev (radikal integrationsborgmester i København, red.). Der var ikke nogen sagsbehandling i rådet, fordi det var på hans eget initiativ. Så kritikken af, at han udtaler sig på vegne af Danske Kirkers Råd, er rent sludder, siger han.

Pinsekirkens repræsentant, Tonny Jacobsen, er enig i, at det ikke bør kompromittere Anders Gadegaards formandskab, at han har udtalt sig for egen regning.

Hvis han udtaler sig privat, så vil jeg ikke anfægte hans ret til det. Men jeg er til gengæld uenig med ham. Jeg forstår ikke, at man som kirkelig leder skal gå i spidsen for at bygge en stormoské i Danmark, siger Tonny Jacobsen og tilføjer, at Anders Gadegaard i øvrigt er en udmærket leder.

Han er åben for, at man tager diskussionen, og jeg kan godt skille det ad, at når vi er så mangfoldig en organisation, så skal der være plads til uenighed. Og så må han som formand godt udtale sig på egne vegne. Ellers ville han ikke kunne udtale sig om noget som helst.

Kritikken vil sandsynligvis blive drøftet på Danske Kirkers Råd den 21. november, oplyser Anders Gadegaard.