Uro om Trumps og Clintons katolske middag

I dag er de to amerikanske præsidentkandidater æresgæster ved en katolsk velgørenhedsmiddag. Men begge har væsentlige konflikter med den katolske kirke

Så sent som i februar skændtes Trump med paven i kølvandet på dennes besøg i Mexico. New Yorks nuværende ærkebiskop, kardinal Timothy Dolan, er dog alt for meget politiker selv til at lade Trumps uartigheder og Clintons politik komme på tværs af en begivenhed, hvor landets katolske politiske historie er i mediernes fokus.
Så sent som i februar skændtes Trump med paven i kølvandet på dennes besøg i Mexico. New Yorks nuværende ærkebiskop, kardinal Timothy Dolan, er dog alt for meget politiker selv til at lade Trumps uartigheder og Clintons politik komme på tværs af en begivenhed, hvor landets katolske politiske historie er i mediernes fokus. . Foto: Polfoto.

For amerikanske præsidentkandidater er deltagelsen i den traditionsrige Alfred E. Smith Memorial Foundation Dinner normalt et afbræk fra en opslidende valgkamp, uden tv-duellernes konfrontationer og præg af personlige opgør. Middagen på det eksklusive Hotel Waldorf Astoria med New Yorks kardinal som vært lægger op til, at man for en stund lader det politiske slagsmål vige til fordel for venligt drilleri og tør humor.

For middagen, der rejser penge blandt New Yorks katolske velhavere til fordel for nødstedte børn, skal helst efterlade alle i godt humør og med følelsen af at have brugt tid og penge på et godt formål.

Den muntre tone prægede middagen i 2008, hvor Barack Obama og John McCain udvekslede finter, og ligeledes den i 2012, hvor både Mitt Romney og Obama kunne grine med, når de selv stod i skudlinjen. Men måske bliver det anderledes torsdag i dag, når Donald Trump og Hillary Clinton mødes i hotellets balsal? For dette har været en meget anderledes valgkamp, og ingen af dem har det let med USA’s indflydelsesrige katolske kirke.

Al Smith, 1873-1944, var en demokratisk politiker, der fire gange blev valgt som New Yorks guvernør. Men han er mest kendt for, at han i 1928 som den første katolik i USA’s historie var sit partis præsidentkandidat. Godt nok tabte han siden præsidentvalget til republikaneren Herbert Hoover, men Smiths kandidatur markerede ikke desto mindre et gennembrud på den nationale politiske scene for efterkommerne af fattige irske og italienske immigranter. Siden 1945 er mindet om Al Smith derfor blevet fejret med en årlig gallamiddag med prominente festtalere, som hvert fjerde år typisk har været årets præsidentkandidater.

Æresgæsterne formodes at tage del i hyldningen, og heri består Donald Trumps første problem. For Al Smith repræsenterede samfundets lavere klasser, udnævnte kvinder til høje embeder og insisterede på tolerance på et tidspunkt, hvor USA’s protestantiske elite var alt andet end inkluderende. Som tidsskriftet Politico forleden noterede, så har der næppe nogensinde været en præsidentkandidat, der lå så langt fra Al Smiths værdier som Donald Trump.

Dertil kommer, at Trump så sent som i februar skændtes med paven i kølvandet på dennes besøg i Mexico. Det er næppe heller en vindersag i aftenens selvbevidste katolske selskab. Det afgørende spørgsmål er imidlertid, om Trump er i stand til at håndtere den tørre humor og selvironien, eller om han endnu en gang vil sætte sig ud over alle regler for god opførsel.

Også Hillary Clintons forhold til katolikkerne er problematisk. Selvom hun sagtens kan tilslutte sig Al Smiths idealer, har hun og hendes mand flere gange krydset klinger med den katolske kirke, særligt i spørgsmålet om abort. Hillary Clintons deltagelse i FN’s kvindekonference i Beijing i 1995 som USA’s førstedame, hvor hun gjorde sig til talsmand for fri abort som en menneskerettighed, er ikke glemt.

Dertil kommer, at hendes valgkampagne for tiden er kommet i vanskeligheder på grund af lækkede e-mails, hvor hendes kampagnefolk nedgør konservative katolikkers syn på blandt andet abort og homoseksualitet. Desuden vil Hillary vide, at Bill Clinton i 1996 og 2004 netop ikke blev inviteret til middagen på grund af stridigheder med New Yorks daværende kardinal om abort.

New Yorks nuværende ærkebiskop, kardinal Timothy Dolan, er dog alt for meget politiker selv til at lade Trumps uartigheder og Clintons politik komme på tværs af en begivenhed, hvor landets katolske politiske historie er i mediernes fokus. Hvis aftenen går over i historien som vellykket, vil Al Smith-middagen få æren af at have gjort en smagløs valgkampagne en smule mere civiliseret. Men uanset hvordan middagen forløber, vil USA’s katolske kirke stadig skulle have en konstruktiv dialog med den kommende præsident.

Man sagde tidligere, at ingen blev præsident i USA uden af have katolikkerne bag sig. Det udsagn skal nok tages med et gran salt, men med de sociale, undervisningsmæssige og demografiske udfordringer, som USA står over for også i den næste præsidentperiode, vil katolske institutioner og netværk fortsat være en vigtig partner.

Andreas Rude er mag.art. i litteraturvidenskab og kommentator af katolske forhold.