USA lover forfulgte kristne hjælp

USA’s regering angriber FN’s indsats for forfulgte kristne i Mellemøsten og vil nu tage sagen i egen hånd

”Vores trosfæller og alle, der forfølges i Mellemøsten, bør ikke være nødt til at sætte deres lid til multinationale institutioner, når USA kan hjælpe dem direkte,” sagde Mike Pence i sin tale.
”Vores trosfæller og alle, der forfølges i Mellemøsten, bør ikke være nødt til at sætte deres lid til multinationale institutioner, når USA kan hjælpe dem direkte,” sagde Mike Pence i sin tale. Foto: David J. Phillip/ritzau/AP.

FN’s indsats for at beskytte forfulgte kristne er utilstrækkelig, og derfor vil USA nu tage sagen i egen hånd. Det siger den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, der for første gang lancerer en konkret politik for at gøre alvor af den amerikanske regerings løfte om at gå forrest i kampen for international religionsfrihed.

I en nylig tale til en konference i Washington organiseret af interesseorganisationen In Defense of Christians (til forsvar for kristne) kritiserede Pence FN og oplyste, at Trump-regeringen fremover vil forbigå verdensorganisationen og i langt højere grad sende amerikansk bistand direkte til kristne og andre forfulgte religiøse minoriteter i Mellemøsten via bistandsorganisationen USAID og ”trosbaserede partnere”.

”Vores trosfæller og alle, der forfølges i Mellemøsten, bør ikke være nødt til at sætte deres lid til multinationale institutioner, når USA kan hjælpe dem direkte,” sagde Mike Pence, der selv er konservativ kristen.

Barack Obama-regeringen afsatte over en milliard dollars (cirka 6,5 milliarder kroner) til humanitær bistand til Mellemøsten, men ifølge Pence blev hovedparten af disse midler kanaliseret igennem FN, der ”alt for ofte svigtede” opgaven med at hjælpe religiøse minoriteter. Eksempelvis hævder FN ifølge den amerikanske vicepræsident at have iværksat 160 projekter i kristne områder i Mellemøsten, selvom der ingen kristne er i en tredjedel af disse områder. Dertil kommer, at mange FN-projekter ikke består af andet end et FN-flag opstillet uden for en ”ubrugelig bygning”, siger Mike Pence.

”Og mens trosbaserede grupper, som har bevist deres kunnen, og som har dybe rødder i disse samfund, er mere end villige til at hjælpe, afviser FN alt for ofte deres støtteanmodninger. Venner, de dage er forbi,” lyder det fra Pence.

Den nye amerikanske politik glæder konservative kristne aktivister, der længe har presset på for omdirigeringen af amerikanske bistandsmidler fra FN-systemet til andre aktører.

”Jeg er henrykt. De FN-projekter, der finder sted, er overfladiske og kosmetiske projekter – et lag maling snarere end en renovation eller rekonstruktion. Denne forskydning af finansiering er en sejr,” siger Nina Shea, der er direktør for centret for religionsfrihed ved den konservative tænketank Hudson Institute og en førende aktivist for forfulgte kristne, til nyhedsmediet The Atlantic.

Også den katolske hjælpegruppe Knights of Columbus, der yder humanitær bistand til kristne i Irak og andre steder i Mellemøsten, glæder sig.

”Det håb, som denne bekendtgørelse vil give kristne i Mellemøsten – og den betydning, som den vil få for overlevelsen af truede minoritetssamfund – kan ikke undervurderes,” siger Carl Anderson, der er formand for Knights of Columbus, i en udtalelse.

Mike Pence vil i slutningen af december besøge Mellemøsten og lover, at han i den forbindelse vil gøre det klart over for regionens lande, at kristenforfølgelserne må ophøre. Ifølge nyhedsbureauet AP skal Pence under rejsen blandt andet besøge Israel og Egypten.