Prøv avisen

USA lover forfulgte kristne hjælp

”Vores trosfæller og alle, der forfølges i Mellemøsten, bør ikke være nødt til at sætte deres lid til multinationale institutioner, når USA kan hjælpe dem direkte,” sagde Mike Pence i sin tale. Foto: David J. Phillip/ritzau/AP

USA’s regering angriber FN’s indsats for forfulgte kristne i Mellemøsten og vil nu tage sagen i egen hånd

FN’s indsats for at beskytte forfulgte kristne er utilstrækkelig, og derfor vil USA nu tage sagen i egen hånd. Det siger den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, der for første gang lancerer en konkret politik for at gøre alvor af den amerikanske regerings løfte om at gå forrest i kampen for international religionsfrihed.

I en nylig tale til en konference i Washington organiseret af interesseorganisationen In Defense of Christians (til forsvar for kristne) kritiserede Pence FN og oplyste, at Trump-regeringen fremover vil forbigå verdensorganisationen og i langt højere grad sende amerikansk bistand direkte til kristne og andre forfulgte religiøse minoriteter i Mellemøsten via bistandsorganisationen USAID og ”trosbaserede partnere”.

”Vores trosfæller og alle, der forfølges i Mellemøsten, bør ikke være nødt til at sætte deres lid til multinationale institutioner, når USA kan hjælpe dem direkte,” sagde Mike Pence, der selv er konservativ kristen.

Barack Obama-regeringen afsatte over en milliard dollars (cirka 6,5 milliarder kroner) til humanitær bistand til Mellemøsten, men ifølge Pence blev hovedparten af disse midler kanaliseret igennem FN, der ”alt for ofte svigtede” opgaven med at hjælpe religiøse minoriteter. Eksempelvis hævder FN ifølge den amerikanske vicepræsident at have iværksat 160 projekter i kristne områder i Mellemøsten, selvom der ingen kristne er i en tredjedel af disse områder. Dertil kommer, at mange FN-projekter ikke består af andet end et FN-flag opstillet uden for en ”ubrugelig bygning”, siger Mike Pence.