USA straffer Rusland for trosfrihedskrænkelser

Den amerikanske regering straffer to højtplacerede russere efter beskyldninger om tortur af Jehovas Vidner og beder Moskva om at løslade dansker

USA har netop bedt Rusland om at løslade hundredvis af religiøse samvittighedsfanger, heriblandt danskeren Dennis Christensen. Han blev sidste år anholdt af kampklædt politi under et bibelstudie og senere idømt seks års fængsel. Her ses han i forbindelse med retssagen tidligere på året. –
USA har netop bedt Rusland om at løslade hundredvis af religiøse samvittighedsfanger, heriblandt danskeren Dennis Christensen. Han blev sidste år anholdt af kampklædt politi under et bibelstudie og senere idømt seks års fængsel. Her ses han i forbindelse med retssagen tidligere på året. – . Foto: Andrew Osborn/Reuters/Ritzau Scanpix.

Den amerikanske regerings målsætning om at værne om den internationale religionsfrihed har nu resulteret i sortlistningen af to højtstående russiske embedsmænd. Konkret beskylder USA de to embedsmænd, efterforskerne Vladimir Jermolajev og Stepan Tkatj fra byen Surgut i Sibirien, for brutalt at tortere mindst syv medlemmer af Jehovas Vidner som led i det russiske styres undertrykkelseskampagne over for den religiøse bevægelse.

Sortlistningen indebærer, at Jermolajev og Tkatj og deres nærmeste familie får indrejseforbud i USA. Samtidig beder USA Rusland om at løslade hundredvis af religiøse samvittighedsfanger, heriblandt danskeren Dennis Christensen, som i fjor blev anholdt af kampklædt politi under et bibelstudie, og som i februar blev idømt seks års fængsel for at ”organisere aktiviteter i en ekstremistisk organisation”. En russisk ankedomstol stadfæstede i maj Dennis Christensens dom.

”I februar 2019 blev Jehovas Vidne Dennis Christensen givet en seks år lang fængselsdom alene for at praktisere sin tro. Jehovas Vidner står også med jævne mellemrum over for beslaglæggelse af deres ejendom, politiransagninger, diskrimination og andre former for pres fra statens side. Disse udviklinger sætter en streg under det stadig mere undertrykkende miljø, som religiøse mindretal i den russiske føderation står over for,” siger Morgan Ortagus, der er talsmand for det amerikanske udenrigsministerium, i en udtalelse.

Dommen mod Dennis Christensen var den første, men formentlig ikke den sidste mod et medlem af Jehovas Vidner. Ifølge USA venter 60 medlemmer af bevægelsen lige nu på at blive stillet for en domstol, mens 250 andre er under efterforskning.

Rusland erklærede i 2017 Jehovas Vidner for en ”ekstremistisk organisation”, hvilket blandt andet betyder, at bevægelsen er bandlyst i Rusland og har forbud mod at missionere. Dette var i fjor med til at få det amerikanske udenrigsministerium til at sætte Rusland på sin særlige overvågningsliste over lande med alvorlige krænkelser af religionsfriheden.

Selvom Jehovas Vidner er en ikke-voldelig bevægelse, er dens medlemmer ofte blevet forfulgt og diskrimineret på grund af deres missionsvirksomhed og deres nægtelse af at aftjene værnepligt og gøre honnør for patriotiske statssymboler såsom nationale flag. I Rusland ses Jehovas Vidner desuden som en vestlig, amerikansk sekt.

En russisk undersøgelseskommission afviste i februar torturanklagerne mod de to embedsmænd, og Leonid Slutskij, der er formand for udvalget for internationale affærer i det russiske parlaments underhus, Dumaen, fordømmer de amerikanske tiltag som vilkårlige og upassende.

”USA fortsætter med blindt at smække sanktioner på russiske statsborgere, hvilket på skamløs vis griber ind i en selvstændig stats opnåelse af dens geopolitiske målsætninger,” siger han ifølge nyhedsmediet Radio Free Europe.

Tidligere på sommeren valgte Donald Trump-regeringen at afsætte flere ressourcer og medarbejdere til udenrigsministeriets kontor for international religions- frihed og kontor for bekæmpelsen af antisemitisme. Tiltaget skulle afspejle, at forsvaret for religionsfriheden er blandt den amerikanske regerings vigtigste prioriteringer på menneskerettighedsområdet.