Usikkerhed og ligegyldighed truer demokratiet

Grundloven er ikke en naturlov, advarede folketingsmedlem Naser Khader (R) i sin grundlovstale på Vartov

Med Grundtvig som knælende lytter mejslet ind i sten holdt Naser Khader (R) i går sin første grundlovstale som folketingsmedlem. I salmedigterens gamle hus, Vartov i København, advarede Naser Khader godt 80 partifæller i den radikale vælgerforening om, at usikkerhed og ligegyldighed er den største trussel mod demokratiet i dag.

Truslen viser sig ifølge Naser Khader i den danske vægelsindethed over for, hvilke krav man kan stille til nye danskere med en anden religiøs og kulturel baggrund, når man samtidig gerne vil komme deres anderledeshed i møde.

Tydeligst af alt viser truslen sig ifølge Naser Khader i politikernes aktuelle rådvildhed over for den yderligtgående islamiske gruppering Hizb-ut-Tahrir, der senest har opfordret til drab på jøder.

Demokrater og de andre

Naser Khader ønsker en ny opdeling mellem »os« og »dem« i det danske samfund. I stedet for at skelne mellem »nye« og »gamle« danskere eller muslimer og kristne, skal skillelinjen gå mellem dem, der vil demokratiet, og de andre, mener han.

- Udfordringen er ikke at få muslimer til at vælge islam fra, men at få dem til at vælge demokratiet til, siger Naser Khader.

Han accepterer ikke synspunkter om, at det for muslimer ikke er muligt at sætte viden eller demokrati over Koranens bogstaver, fordi islam ikke har gennemlevet samme oplysningsperiode som kristendommen. Blandt muslimske intellektuelle i Europa foregår i disse år ifølge Naser Khader en intens debat om nye måder at være muslim på.

- Det nytter ikke at sige, at der er en indbygget modsætning mellem islam og demokrati. Det er en forfærdelig falliterklæring, hvis vi uden videre konkluderer, at vi har et par hundrede tusinde mennesker her i landet, som ikke kan blive demokrater.

10 bud for en god debat

Både kristne og muslimer må insistere på, at demokratiets love står øverst, og tale de anti-demokratiske kræfter midt imod, mener Naser Khader. Han fremhæver, at Poul Nyrup Rasmussen fik ørenlyd også blandt muslimer, da han kort efter terrorangrebet på USA i september i fjor, opfordrede jublende unge muslimer til ikke at træde på danskernes følelser.

Sammen med en gruppe jøder, kristne og muslimer har Naser Khader formuleret 10 bud for, hvordan en ordentlig samfundsdebat skal foregå på tværs af religiøse og etniske skel. Det første bud lyder ganske enkelt, at religion og politik aldrig må sammenblandes.

Naser Khader mener, at hans grundlovstale som nyvalgt folketingsmedlem med muslimsk baggrund i gården, hvor Grundtvig holdt mange af sine prædikener, skal ses som et signal om, at man ikke behøver at være født i Danmark for at kunne tage danske værdier til sig. Han er også glad for, at der er Dannebrogsflag på bordene i vælgerforeningen.

- Dansk Folkeparti må ikke tage patent på danskheden. Flere fra eliten ser efterhånden et problem i at bruge flaget, men det er utroligt vigtigt at generobre danskheden fra højrefløjen, siger han.

Siden Naser Khader kom i Folketinget ved valget i november, har han holdt en for ham som foredragsholder og forfatter lav profil Ð især omkring hele flygtninge- indvandrerspørgsmålet.

Med grundlovstalen, som også kom ind på konflikten i Mellemøsten, regeringens blokpolitik og statsministerens angreb på eksperter og andre smagsdommere, blander Naser Khader sig for første gang længe i indvandrerdebatten.

Sundt at være på sidelinjen

Den lave profil er helt bevidst. Naser Khader har brugt tid på at sætte sig ind i sine stofområder som radikal ordfører for sundhed, kultur og etiske spørgsmål, og han vil ud af rollen som indvandrerpolitiker.

Han er blevet positivt overrasket over arbejdet i Folketinget.

- Før jeg kom ind, troede jeg, at der var en barnlig og fjendsk stemning imellem fløjene, men der er et utroligt dejligt arbejdsklima. Man kan godt pjatte og være fortrolig med folk fra andre partier, og i vores gruppe er der en utrolig god stemning. De radikale er ikke vant til at stå på sidelinjen i dansk politik, men det er sundt for os. Vi har fået luft til at evaluere og revurdere vores politik, siger Naser Khader.

boddum@kristeligt-dagblad.dk