Prøv avisen

Vær vågen og på vagt, for Jehova kommer snart

Der blev sunget flere sange under stævnet i går. Her er en pige fordybet i sangteksten til den første sang, der - ligesom stævnet - handler om at være vågen og parat. - Foto: Mette Frandsen.

Flere end 13.000 mennesker samles i denne weekend til Jehovas Vidners store sommerstævne, hvor budskabet er, at vidnerne skal være parate til, at Gud kommer

Stilhed. Alle sænker hovederne, nogle lukker øjnene, nogle holder om hinanden, og andre folder hænderne. Brøndby Stadion, vest for København, der normalt er centrum for højtråbende fodboldfans, er nu helt stille. "Kære Jehova, vi takker dig for dette stævne", lyder en stemme fra højttaleren, men selv uden den ville det være muligt at høre en knappenål falde til jorden.

På Brøndby Stadion samledes i går 13.400 Jehovas Vidner til deres årlige sommerstævne, der holdes hele weekenden og i år hedder "Vær vågen og på vagt".

– Vi kan ikke udregne det præcise tidspunkt for, hvornår han vil komme, og derfor skal vi være parate, indleder stævnets ordstyrer og sætter dermed dagsordenen for hele weekenden.

Jim Schram er sammen med sin kone, Elanine Schram, og deres børn, Stephanie og Marcus, taget til sommerstævnet, som de har gjort i mange år. Ligesom alle de andre vidner er familien Schram klædt fint på. 39-årige Jim Schram og 12-årige Marcus er i fine jakkesæt, mens 40-årige Elanine Schram og 14-årige Stephanie er i fine kjoler og høje hæle. Nu sidder de på stadion sammen med tusinder af trosfæller og lytter til, hvordan de skal være vågne og på vagt, indtil Jehova kommer.

– Vi ved ikke, hvornår dagen kommer, men vi ved, at den kommer. Det er som med en gravid kvinde, der pludselig får veer og skynder sig på hospitalet. Men lægen siger, at det bare er plukveer, så hun kan godt tage hjem igen. Men det betyder ikke, at fødslen er aflyst. På samme måde er det med Jehovas komme, siger Jim Schram.

Hans datter er heller ikke i tvivl om, at dagen nok skal komme.

– Vi ved jo, at dagen kommer, for mange af de ting, der står i Bibelen om fattigdom og hungersnød, er jo skrevet, inden det er sket. Og nu kan man jo se, at det hele er gået i opfyldelse. Så nu ved vi, at de ting, der står i Bibelen bliver opfyldt, siger Stephanie Schram, der skal i niende klasse efter sommerferien.

På stadion sidder stort set samtlige tilskuere meget koncentreret og lytter til stemmen fra talerstolen. Alle sidder med en notesbog i hånden og Jehovas Vidners egen bibel, "Ny verdensoversættelsen af de hellige skrifter".

Jehovas Vidner har eksisteret siden 1881, og i næsten lige så mange år, som bevægelsen har eksisteret, har den været udsat for kritik. Kritikken kommer både fra andre kristne kirkesamfund og fra vidner, der er gået ud af bevægelsen. Men kritikken bekymrer ikke Jim Schram. Mange tidligere vidner beskriver ofte i bøger og debatindlæg, hvordan de er blevet udstødt af deres familie og venner, fordi de vælger at forlade bevægelsen, men Jim Schram ville ikke udstøde sine børn, hvis de valgte ikke at blive i Jehovas Vidner.

– Vi følger Bibelen i vores daglige liv, og man kan ikke være medlem af menigheden, hvis man ikke vil leve efter Bibelen. Hvis Marcus vælger ikke at være en del af Jehovas Vidner, da han endnu ikke er døbt, vil han stadig være en del af familien, hvis han ellers fortsætter med at leve et pænt liv. Jeg kan simpelthen ikke sætte en grænse for, hvornår og om jeg ville udstøde mine børn, siger Jim Schram.

Men én ting er han helt sikker på. Han er sikker på, at dommedag kommer. Dommedag er gentagne gange blevet brugt af kritikere som en mistillid til bevægelsen, da alle bevægelsens profetier er slået fejl. Første gang skulle dommedag være kommet i 1914 og senest i 1975, men alle gange er det slået fejl.

– Vi ved, at Gud vil gribe ind, for det står i Bibelen, og det har vi en stor forventning til. Jeg har ingen dato, men jeg ved, den kommer. Der er jo tydeligt, når man kigger på verdenssituationen i dag. Den hungersnød og elendighed, som Bibelen beskriver, der vil komme inden dommedag, ser vi jo tydeligt nu, siger Jim Schram.

fogsgaard@kristeligt-dagblad.dk

13.400 Jehovas Vidner var i går samlet til Jehovas Vidners store sommerstævne, der varer hele weekenden. Stævnet har i år temaet "Vær vågen og på vagt". -- Foto: Mette Frandsen.