Vaccineskeptisk præst prædiker til kontroversiel demonstration i Odense

Den sydfynske sognepræst Therese Strand Kudajewski har frarådet alle at blive vaccineret og sammenlignet vaccineudrulningen med forholdene i Nazi-Tyskland. Fredag taler hun ved kontroversiel demonstration i Odense

Therese Strand Kudajewski, der har ytret sig kritisk om både vacciner og restriktioner på sociale medier, skal i morgen, fredag, holde tale ved en demonstration.
Therese Strand Kudajewski, der har ytret sig kritisk om både vacciner og restriktioner på sociale medier, skal i morgen, fredag, holde tale ved en demonstration. . Foto: Lars Aarø/Fokus.

Den seneste måned er bevægelsen ”Odense siger stop” hver fredag gået igennem Odenses gader, mens man i kor har ytret slagord mod restriktioner, vacciner og regeringens håndtering af coronakrisen. I dag samles de endnu engang på Flakhaven i den centrale del af byen, men til dette arrangement vil der formentlig være ekstra opmærksomhed på taleren. Det fortæller Isla Tusindstråle, der leder dagens demonstration. Hun har fået den sydfynske sognepræst Therese Strand Kudajewski fra Svanninge ved Faaborg til at holde, hvad arrangørerne beskriver som ”en prædiken” foran Vor Frue Kirke i Odense.

”Vi er rigtig, rigtig glade for, at Therese vil komme og prædike for os. Det er første gang, at en præst prædiker til et af vores arrangementer, og så er hun den første præst, som tilslutter sig vores modstandskamp, som vi har været i gang med i rigtig lang tid,” fortæller Isla Tusindstråle.

Therese Strand Kudajewski kom for nylig i mediernes søgelys, da hun på sin Facebook-side i flere opslag direkte opfordrede sine følgere til ikke at lade sig vaccinere samt til at give udtryk for en yderst kritisk holdning over for de nuværende corona-restriktioner. Som beskrevet her i avisen efterlyste sognepræsten den 20. december andre præster, der ligesom hende oplever, at ”corona-hysteriet har taget overhånd”.

Indtil videre er Therese Strand Kudajewski dog den eneste præst, som ”Odense siger stop” er i kontakt med. Men det er Isla Tusindstråles fornemmelse, at den sydfynske sognepræst blot er en af flere præster, som ifølge hende er meget velkomne i bevægelsen, hvor religion almindeligvis ikke spiller en rolle.

”Vi er frihedskæmpere. Vi blander os ikke i, hvad hinanden tænker. Men jeg er selv kristen, så jeg synes, det er meget smukt, at vi skal høre en prædiken. Personligt er jeg meget glad for, at der nu er en præst og også flere andre præster, der er begyndt at sige fra over for det kontrolsystem, som er ved at blive indført. Men det er ikke noget, vi dyrker i vores bevægelse.”

At Therese Strand Kudajewski deltager i kraft af sin rolle som præst, kan være med til at udbrede bevægelsens budskab yderligere, mener Isla Tusindstråle.

”Det er så smukt, at Therese lytter til sin samvittighed, når den siger, at det ikke kan være sandt, at hun skal skelne mellem, hvem der må få adgang, og hvem der ikke må få adgang til Guds hus baseret på medicinske oplysninger. Vi kan som bevægelse kun støtte op om, at hun ikke vil afvise folk i kirkedøren,” siger Isla Tusindstråle.

Deltagerne i demonstrationen mødes på Flakhaven klokken 16.00, hvor der først vil være en optræden med musik, inden den bevæger sig videre gennem byen og ender ved Vor Frue Kirke, hvor Therese Strand Kudajewski vil holde sin prædiken. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sognepræsten inden avisens deadline, men Isla Tusindstråle oplyser, at deltagerne på præstens opfordring skal synge salmen ”Dejlig er jorden”.

”Therese synes, den er meget passende. Vi snakker meget om ikke at være bange og at vælge kærligheden frem for frygten, selvom vi er bange for de konsekvenser, det bringer med sig at være kritisk over for den danske coronastrategi.”

For den regeringskritiske bevægelse er det en ”fantastisk blåstempling”, at præsten stiller op i deres navn, siger Frederik Preisler, der er partner i reklamebureauet Mensch, hvor han rådgiver bestyrelser og direktioner om branding og strategisk kommunikation.

”Lige så irriteret som folkekirkens ledelse sikkert er, lige så begejstret må bevægelsen være over at få præsten til at stille op. Det er en del af bevægelsens identitet, at man er i opposition til embedsværket, så derfor ligner det en sejr at få en statslig embedsmand til at tale for sig,” siger han.

Omvendt er Therese Strand Kudajewskis optræden til ”Odense siger stop”-bevægelsen ikke gode nyheder for folkekirkens omdømme, vurderer Frederik Preisler:

”Der er på sin vis ikke noget galt med, at en præst blander sig i en politisk diskussion, men folkekirken er alt andet lige en statslig institution, så det er besværligt for både folkekirken og regeringen, når en repræsentant for staten så tydeligt modsætter sig de officielle anbefalinger og opfordrer andre til at gøre det samme. Der skal nok være nogle biskopper, som har lidt svært ved at se, hvad det har med den kirkelige gerning at gøre.”