Initiativ: Vægterandagter får folk i kirke på Vestkysten

Vægterne er tilbage i bybilledet i Ringkøbing, og kirken har benyttet lejligheden til at åbne op om aftenen og byde byens befolkning og turister indenfor til vægterandagt. Initiativet er blandt de sidste syv finalister i Kristeligt Dagblads initiativkonkurrence

Vægterne havde i middelalderen og helt frem til omkring 1900 til opgave at sikre lov og orden ved nattetid samt sørge for gadebelysningen. Under arbejdet sang de vægtersange. –
Vægterne havde i middelalderen og helt frem til omkring 1900 til opgave at sikre lov og orden ved nattetid samt sørge for gadebelysningen. Under arbejdet sang de vægtersange. – . Foto: hvidesande.dk.

Hver aften gennem sommermånederne har vægtere iført sig traditionelle uniformer og gået gennem Ringkøbing med et våben kaldet morgenstjerne i hånden. Det er en praksis, der har eksisteret siden middelalderen og var i brug frem til omkring år 1900.

I dag går vægterne ikke for at skabe sikkerhed i byen, synge vægtervers og sørge for gadebelysningen, som de gjorde i gamle dage. Nu fungerer de snarere som et farverigt indslag i bybilledet, der både følges af lokale indbyggere og turister gennem de brostensbelagte gader. Hver torsdag aften i juli og august ender optoget ved Ringkøbing Kirke, hvor alle er velkomne til en kort vægterandagt. Det initiativ er et af de syv, der kæmper om at vinde Kristeligt Dagblads initiativkonkurrence.

De seks andre finalister er:

  • Drop-in-dåb giver danskere muligheden for at komme ind fra gaden og blive døbt. Initiativet blev først taget af Vesterbro Sogn i København.
  • Tænketanken Eksistensen har til formål at gå bag om værdipolitiske emner, blandt andet for at øge danskernes viden om kristendom.
  • Folkelig oversættelse af Bibelen inddrager danskere over hele landet til at finde uforståelige udtryk i teologernes formuleringer.
  • Mødregruppe for ufrivilligt barnløse er en pendant til de mødregrupper, man som barnløs bare drømmer om. Holdes i Bangsbostrand Kirke i Frederikshavn.
  • Kirkemusik i Orgelklubben fokuserer på at undervise unge over hele landet og motivere dem til at spille det gamle instrument.
  • Flygtninge og børn på ”Værftet” i Nexø møder et kristent livssyn i indendørs skaterhal, der har legeland og café med spisefællesskab.

STEM PÅ DIN FAVORIT HER

I kirken står præsterne Jørgen Moeslund eller Lone Hvejsel og organisten Klaus Jensen klar i døren og inviterer alle på salmesang, bøn og velsignelse. Mere kompliceret behøver det ikke at være, fortæller Lone Hvejsel, der begyndte at holde vægterandagter i Ringkøbing Kirke for omkring otte år siden.

”Efterspørgslen har været stor. Så stor, at vi med tiden har udvidet, så vi også holder vægterandagter i august. Vi oplever, at turister på dagsbesøg bliver i byen for at være med til andagterne, og at lokalbefolkningen også kommer for at få en fin aftenstund. Det har været en ekstra glæde. ”

Nogle dage har det lille optog bag vægterne og andre nysgerrige kirkegængere bragt over 40 mennesker til kirken. Lone Hvejsel tror dels, at det skyldes, at konceptet er så enkelt, som det er, og at mange i forvejen godt kan lide af bruge aftenerne i byen om sommeren.

”På en sommeraften i Ringkøbing er der mange mennesker i gadebilledet. Både turister og lokalbefolkning tilbringer aftenerne med at spise en is eller drikke en øl. Derfor er det jo oplagt også at åbne kirken. Og da jeg mener, at kirkerummet skal opleves i brug, for at man får det optimale ud af det, er vægterandagter en god måde at opleve kirken i funktion, mens den samtidig er smuk og stemningsfuld om aftenen,” siger hun.

Vægterlauget i Ringkøbing består af otte frivillige mænd, der hen over sommeren skiftes til at gå den daglige runde i Ringkøbing. Og de danner en god overgang til kirken, fortæller Jørgen Moeslund, der er sognepræst i Ringkøbing Kirke og står for nogle af vægterandagterne.

”Kirkerummet ligger i naturlig forlængelse af de historiske vægtere. Vægtersangene stammer jo fra en tid, hvor kirken var en stor del af samfundet, og mange af de gamle vers handler om tro. Hele stemningen til vægterandagterne bærer præg af den historie, der ligger bag, og det vil vi gerne bygge videre på. Derfor holder vi kirken åben om aftenen en gang imellem, og den 23. november inviterer vi vægterne med til en gudstjeneste, hvor de synger alle vægterversene.”