Prøv avisen

Gammelt skibsværft på Bornholm gør evangeliet til en leg

Værftet i Nexø er et paradis for børn, og her kan de også lege i ”Edens Have”. For legelandet, der er drevet af frivillige kristne, er inspireret af bibelhistorien. – Foto: Pelle Rink

Engang var det fiskerne, der gav havnen liv i Nexø på Bornholm. Nu er det menneskefiskerne fra flere af øens kirker, der har forvandlet et gammelt skibsværft til et velbesøgt legeland for børn i alle aldre

På Bornholm har de kristne børneklubber succes. I søndags kunne frikirkerne i Rønne for eksempel samle 1000 børn til den store legedag ”Maxdag”, hvad der især imponerer, når man tænker på øens befolkningstal på 40.000 mennesker. Men hver uge møder hundredvis af bornholmske børn trofast op til øens kristne børneklubber, og ikke mindst i det store legecenter Værftet i Nexø, hvor en række ildsjæle har indrettet både skaterhal og et indendørslegeland for både små og store børn. De repræsenterer kirkeretninger fra Bornholmerkirken med rødder i Luthersk Mission til Nexø Frikirke.

På den måde er det også kirkerne, der redder regnvejrsdagene på Solskinsøen. Værftet er nemlig uden tvivl øens bedste indendørslegeland, som også ateister, muslimer og tyske turister valfarter til for at lege midt i bibelhistorien. For stedet er indrettet som en stor børnebibel med historier fra Bibelen overalt, så man for eksempel både kan lege i ”Babelstårnet”, ”Edens Have” eller ”Noas Ark”, hvis man da ikke har mod på at prøve skaterhallen, der har alle de ramper, en rap fyr kunne ønske sig.

Her er også graffiti på væggen fra Bibelen. ”Jesus siger: Jeg elsker dig, og du er uerstattelig og uvurderlig i mine øjne,” står der. Her får børnene også at vide, at de er elskede, fortæller Sasha på 10 år under sit besøg i tirsdags:

”Det er fedt at komme her og hygge med vennerne og få at vide, at Jesus også er vores ven,” siger pigen.

”Det er det sjoveste i hele verden,” istemmer Sebastian på 11 år.

Begge kommer de her hver uge i Rocksolid, som er en af Værftets børneklubber. For her er klubber for børn i alle aldre – og endda også for voksne, der kan lære at stå på skateboard her om aftenen, mens Værftet også åbner dørene for mange flygtninge.

Hvert år kommer her omkring 18.000 mennesker. De fleste af dem er børn, men når de ikke kommer i klubberne, skal de være her med deres egne voksne:

”Børn uden opsyn af voksne bliver tilbudt en dobbelt espresso og en gratis kattekilling med hjem,” står der også på væggen. For her skal først og fremmest også være plads til sjov og hygge, fortæller Vilhelm Østerø Jarnskor, der lige er blevet ansat som medarbejder på Værftet og hellere vil forkynde evangeliet med leg end med ord.

”Jesus sagde: ’Lad de små børn komme til mig’. Men i mange kirker skal børnene være stille, så de ikke forstyrrer. Her giver vi i stedet børnene et frirum til at hygge sig og føle sig velkomne på samme måde, som kirken burde være åben for alle. Her holder vi ikke lange prædikener, men deler mest troen gennem vores egne liv,” siger Vilhelm Østerø Jarnskor, inden han lader børnene skyde sig med en vandpistol i en leg, der hedder ”Bang, du er død”. Sådan har kristne i Nexø nu givet nyt liv til havnen, der før var død som en sild, efter fiskeriet ebbede ud i byen.