Henrik Højlund: Folk med konservative holdninger skildres som formørkede og reaktionære

Mange hævder, at de er åbne over for alle sandheder, men de vil ikke være i rum med folk med et konservativt syn på abort og seksualitet, siger valgmenighedspræst Henrik Højlund

"Man hævder, at alle sandheder er lige gode, men det kan man ikke leve op til, når man møder et konservativt syn på ting som køn, seksualitet og abort," siger valgmenighedspræst Henrik Højlund.
"Man hævder, at alle sandheder er lige gode, men det kan man ikke leve op til, når man møder et konservativt syn på ting som køn, seksualitet og abort," siger valgmenighedspræst Henrik Højlund. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix.

Nogle forkæmpere for mangfoldighed er blevet netop det, de svor at bekæmpe. De er nemlig blevet fundamentalister, mener valgmenighedspræst Henrik Højlund, som gav et interview til Morgenavisen Jyllands-Posten i sidste uge. Her fortalte han, at han i sin tid som sognepræst på Nørrebro oplevede en til tider massiv og markant absolutisme i dyrkelsen af mangfoldighed. Den betyder, at der ikke er plads til folk med konservative holdninger til for eksempel abort og vielse af homoseksuelle, mener præsten, der nu er ansat i valgmenigheden Aarhus Bykirke.

”I vores tid vinder relativismen frem og præsenterer sig som åben over for alle sandheder. Man vil gøre op med troen på en fundamental og absolut sandhed, men i forsøget på det ender man med at videreføre den absolutisme og fundamentalisme, man kritiserer. Man hævder, at alle sandheder er lige gode, men det kan man ikke leve op til, når man møder et konservativt syn på ting som køn, seksualitet og abort. Folk med konservative holdninger skildres som formørkede og reaktionære, og man vil ikke engang være i rum med dem. Det er tankevækkende,” siger valgmenighedspræsten, der som eksempel nævner, at han fik aflyst en foredragsrække med en aftenskoleudbyder, da en repræsentant derfra havde googlet sig frem til hans holdninger til abort og vielse af homoseksuelle.

Henrik Højlund fik dog efterfølgende overbevist repræsentanten om at lade foredragsrækken blive på programmet.

Ingrid Ank, der er leder af Grundtvig-Akademiet og formand for foreningen Åndsfrihed, er enig med Henrik Højlund i, at mangfoldighedstankegangen visse steder har udviklet fundamentalistiske træk.

Som eksempel nævner hun reaktionerne på valget af sidste års prædikant ved Folketingets åbningsgudstjeneste, Morten Kvist. Valgmenighedspræsten fra Herning var forinden kommet i vælten på grund af gamle udtalelser om homoseksuelles rettigheder, og det fik flere til at kritisere daværende kirkeminister Mette Bocks (LA) valg af prædikant.

”Man er jo til enhver tid velkommen til at blive væk, hvis der er nogen, man ikke vil høre på, og bestemt også til at fravælge en præst, man ikke deler teologisk ståsted med. Men det er en uheldig udvikling, hvis man på forhånd fravælger at høre på folk, man forventer at være uenig med. Det skulle jo netop være grund til at møde op og blive udfordret. Det er selvfølgelig ikke noget nyt fænomen, at mennesker grupperer sig med ligesindede, men det bliver forstærket af de sociale medier og af muligheden for lynhurtigt at google en persons fortidige udtalelser,” siger Ingrid Ank.

For godt to uger siden skulle den teologistuderende Jacob Munk have deltaget i en samtale med kvinderne bag den populære podcast ”Fries Before Guys” ved det tværkirkelige arrangement Connect København. Men kvinderne valgte at aflyse deres optræden, efter at de havde set Jacob Munks udtalelser i medierne om hans syn på homoseksualitet i forbindelse med omtalen af hans bog ”En langt bedre vej” om køn og seksualitet.

Og det er ganske rigtigt et eksempel på et vanskeligt aspekt ved debatten om mangfoldighed i dag, mener talsperson for organisationen LGBT-komiteen Søren Laursen.

”Vi lever i en brydningstid, hvor verden ændrer sig i stor hast i forhold til diskussionen om seksuel orientering og køn. Jeg mener, det er vigtigt at anerkende, at der er et bredt spektrum af holdninger. Jeg har selv gennem årene kæmpet for forandring og et progressivt syn på køn og seksualitet, men vi har religionsfrihed og ytringsfrihed i Danmark, og det skal man altså ikke sætte spørgsmålstegn ved gennem udskamning eller udelukkelse af folk med andre holdninger,” siger Søren Laursen.