Prøv avisen

Vatikan-præst anholdt for banksvindel

Pavestatens talsmand, Federico Lombardi, sagde i går, at Vatikanet stadig ikke har modtaget en officiel anmodning fra de italienske myndigheder, men vil samarbejde "fuldt ud", når den kommer. Foto: Jørgen Schytte Denmark

Politiet undersøger ulovlige transaktioner i Vatikanet. Det sker, to dage efter at pave Frans har nedsat en kommission til at undersøge den katolske kirkes bank

En højtstående præst fra Vatikanets finansielle afdeling er blevet anholdt, mistænkt for svindel og hvidvaskning af penge. Det drejer sig om Nunzio Scarano, der arbejdede i APSA, som kontrollerer Vatikanets penge og ejendomme. Avisen La Repubblica skrev i går, at Scarano var kendt som Monsignor 500, fordi han altid havde store mængder 500-euro-sedler til rådighed, som han vekslede til mindre hos venner og familie. Ifølge avisen blev han for nogle uger siden suspenderet fra sit job på grund af en mistanke om hvidvaskning af penge gennem sin konto i Vatikanets bank, IOR.

LÆS OGSÅ: Biskop er anholdt under efterforskning i Vatikanet

Den ene sag ledte politiet på sporet af en anden sag om ulovlig pengetransport, der i torsdags førte til anholdelsen af præsten Scarano. Han skal have hyret en tidligere medarbejder i efterretningstjenesten, Giovanno Maria Zito, til at flyve 20 millioner euro fra Schweiz til Italien illegalt i en privat jet mod et honorar på 400.000 euro. Ifølge nyhedsbureauet Ansa er Zito også blevet anholdt sammen med en børsmægler fra Rom, Giovanni Carenzio.

Pavestatens talsmand, Federico Lombardi, sagde i går, at Vatikanet stadig ikke har modtaget en officiel anmodning fra de italienske myndigheder, men vil samarbejde fuldt ud, når den kommer.

Vatikanets bank IOR har i årtier været beskyldt for hvidvaskning og andre illegale transaktioner, og pave Benedikt begyndte for et par år siden arbejdet med at få ryddet op i de brodne kar i institutionen, der har været synonym med begrebet bankhemmelighed. Mangel på gennemsigtighed og mistanke om misbrug af konti i banken til ulovligheder har sat IOR uden for det pæne internationale bankselskab.

Men pave Frans, der har erklæret, at han vil have en fattig kirke, har nu flere gange sendt signaler om, at situationen er uacceptabel. Senest nedsatte han for to dage siden en kommission under ledelse af kardinal Raffaele Farina, der skal undersøge, hvordan banken kan reformeres. Og direktøren for IOR, Ernst von Freyberg, som har erklæret en såkaldt nultolerancepolitik i banken over for ulovligheder, er i gang med en intern undersøgelse i forbindelse med den nye skandale.