Vatikanet afviser ændring af cølibat

En ny kirkelig lov byder gifte anglikanske præster velkommen i den katolske kirke. Også massekonverteringer er gjort mulige. Men det ændrer ikke noget på det omstridte cølibat, fastslår Vatikanet

Pave Benedikt XVI er imødekommende over for konservative anglikanere, men afviser alle ønsker om at afskaffe cølibatet for katolske præster. --
Pave Benedikt XVI er imødekommende over for konservative anglikanere, men afviser alle ønsker om at afskaffe cølibatet for katolske præster. -- Foto: .

Selvom tusinder af gifte anglikanske præster bliver katolikker, rokker det ikke ved katolske præsters cølibat. Det udtalte Vatikanet forleden i forbindelse med offentliggørelsen af den konstitution, en kirkelig lov eller forfatning, der vil gøre det lettere for anglikanere at konvertere til katolicismen. Det skriver det britiske nyhedsbureau Reuters.

– Muligheden for gifte gejstlige inden for de personlige ordinariater (strukturen for tidligere anglikanere under den katolske kirke, red.), som er gjort mulig af den apostolske konstitution, er ikke tegn på nogen ændringer i kirkens disciplin for gejstligt cølibat, stod der i en medfølgende udtalelse.

Paven varslede konstitutionen med den nye åbenhed over for anglikanerne allerede den 20. oktober, og den er ifølge Vatikanet kommet i stand efter adskillige henvendelse fra anglikanere, der ikke længere kan forlige sig med den gradvist mere liberale linje i den anglikanske kirke. Især ventes modstandere af kvindelige og homoseksuelle præster i den anglikanske kirke at konvertere.

Nu ligger den såkaldte apostolske konstitution – Anglicanorum Coetibus ("gruppe af anglikanere") – klar sammen med konkrete retningslinjer, der måske vil gøre det lettere for anglikanere at konvertere. Forfatningen tillader en ny undergren under den romersk-katolske kirke, med egne "personlige ordinariater", en slags bispedømmer. De tidligere anglikanere kan beholde en del af deres traditioner, blandt andet gudstjenestens liturgi, altså nadveren og andre ritualer, og de kan have medbestemmelse ved valg af kirkelige ledere inden for den nye anglikanske gren. Desuden vil de kirkelige råd i den nye forgrening kunne etablere sogne og præsteseminarer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men især spørgsmålet om de gifte anglikanske præster, der vil kunne forblive gift, har skabt spekulationer om brud med den katolske kirkes præstecølibat. Kirken slår dog fast, at tilladelsen til at forblive gift ikke er en selvfølge. Der skal gives en særskilt tilladelse i hvert enkelt tilfælde, og for eksempel kan man ikke som katolsk præst konvertere til den anglikanske kirke, gifte sig og så konvertere tilbage til den katolske kirke og blive i ægteskabet.

Anglikanske biskopper under den katolske kirke skal desuden leve i cølibat som de katolske, og den katolske kirke udelukker præster, der lever i "irregulære ægteskabssituationer", hvilket betyder præster, der er skilt og gengift.

Siden pavedømmets udmelding den 20. oktober om den forestående konstitution har adskillige anglikanske grupper meldt sig som mulige konvertitter. Blandt andre har ærkebiskop John Hepworth, overhovedet for foreningen Traditional Anglican Communion, som har 400.000 medlemmer på verdensplan, udtalt, at han er parat til at ansøge om konvertering for den samlede gruppe, og netop den slags massekonverteringer er nu mulige.