Prøv avisen

Vatikanet beordrede tavshed om misbrug

Nye dokumenter viser, at irske biskopper fik forbud mod at informere politiet om seksuelt misbrug af mindreårige

Nye dokumenter viser, at irske biskopper fik forbud mod at informere politiet om seksuelt misbrug af mindreårige

Så sent som i 1997 gav Vatikanet irske biskopper besked om, at de ikke skulle melde sager om præsters misbrug af mindreårige til politiet.

Det fremgår af et hidtil hemmeligholdt dokument, som er skrevet af ærkebiskop Luciano Storero, der var den daværende pave, Johannes Pauls, særlige udsending for Irland.

LÆS OGSÅ: Paven gav ordre til tavshed

Det er den irske tv-station RTÉ, som har fået en kopi af brevet, som modsiger, hvad Vatikanet og den katolske kirke ellers har sagt om, at alle sager skulle meldes til politiet.

Brevet er stemplet "dybt fortroligt" og instruerer biskopperne om, at kirkens nye politik fra året før om at hjælpe politiet og melde alle sager om misbrug "giver anledning til alvorlige forbehold af såvel moralsk som kanonisk art".

LÆS OGSÅ: Så begynder oprydningen i den katolske kirke i Irland

Ærkebiskoppen skriver, at kirkeloven skal følges på den mest nøjeregnende måde, og han følger op med en trussel til biskopperne om, at biskopper, som tilsidesætter kirkeloven, vil stå i en "dybt pinlig situation" hvor deres beslutninger vil blive omgjort af Rom.

Colm O'Gorman, direktør for Amnesty International i Irland, kalder afsløringen af brevet markant. Han blev selv som alterdreng voldtaget af en præst.

"Brevet viser, at Vatikanets intention var at forhindre, at misbrug blev meldt til politiet. Og hvis den instruktion er givet her i Irland, så gælder den også alle andre steder," siger han til nyhedsbureauet AP.

Efter over en dags tavshed udsendte Vatikanets talsmand, Frederico Lombardi, en erklæring, hvor han kalder fortolkningen af brevet for en misforståelse. Han siger, at formålet med brevet var at sikre, at kirkens egne love blev fulgt, så ingen på et teknisk grundlag kunne undgå en straf fra den katolske kirke.

Men en anonym biskop siger til dokumentarprogrammet på irsk tv, at han så brevet "som et mandat til at skjule kriminalitet begået af en præst".

OVERBLIK OG INDSIGT: Tema: Den katolske krise - seksuelt misbrug af børn