Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Underviser fra Vatikanet: Biskopper behøver ikke anmelde overgreb på børn

Hvis en mindreårig udsættes for overgreb i den katolske kirke, er det op til ofret selv eller ofrets familie at anmelde forbrydelsen, mener underviser fra Vatikanet. Modelfoto. Foto: Roos Koole

Det er ikke nødvendigvis biskoppers pligt at underrette politiet om præsters overgreb, lød det under kursus for gejstlige. Pave Frans har ellers bebudet "nul tolerance" over for misbrug

Artiklen er rettet den 17. februar 2016. I artiklen nævntes en ”vejledning” fra Vatikanet som kilde til udsagnet, at biskopper ikke har pligt til at anmelde overgreb på børn. Der er imidlertid ikke tale om en vejledning eller en ændring af gældende vejledninger fra Vatikanets side, men om et oplæg holdt af en underviser fra Vatikanet på et kursus for gejstlige. Kristeligt Dagblad beklager fejlen

Selvom paven har lovet at slå hårdt ned på præsters misbrug af børn, får biskopper i den katolske kirke at vide, at de ”ikke nødvendigvis” har pligt til at indberette mistanke om overgreb.

Det fremgår af et oplæg om, hvordan nyudnævnte biskopper skal håndtere beskyldninger om misbrug, skriver den britiske avis The Guardian. 

Biskopperne skal være opmærksomme på lovgivningen i det enkelte land, men det er “ikke nødvendigvis biskoppers pligt at anmelde mistænkte til myndigheder, politiet eller statsanklagere i det øjeblik, de gøres opmærksom på forbrydelser eller syndige handlinger”, fortalte psykoterapeut og monsignor (ærestitel, red.) Tony Anatrella under et kursusoplæg for gejstlige.

Tony Anatrella, som rådgiver et paveligt råd, der arbejder med familieanliggender, understregede, at det derimod er op til ofret eller ofrets familie at træffe beslutning om anmeldelse.

Siden sin tiltrædelse i 2013 har pave Frans ellers opfordret til "nul tolerance" over for præsters overgreb i et forsøg på at genetablere respekten og tilliden til den katolske kirke. Det katolske overhoved har blandt andet oprettet en særlig kommission, som skal sikre beskyttelsen af mindreårige. Men ifølge Vatikan-ekspert og journalist John Allen har det vist sig, at pavens kommission ikke har spillet nogen rolle i udarbejdelsen af det oplæg, som Tony Anatrella holdt for de nye biskopper.

Tony Anatrella beskyldes for at nedtone alvoren omkring de mange overgreb, som har fundet sted i den katolske kirke i årevis, og som ifølge støttegrupper til ofre for overgreb fortsat er et stort problem, skriver The Guardian.

”Det er oprørende og farligt, at så mange tror på myten om, at biskopperne er ved at ændre deres håndtering af misbrug, og at opmærksomheden er så lille, når bevis for det modsatte (…) dukker op,” lyder kritikken fra SNAP, en amerikansk støttegruppe for ofre for overgreb.

SNAP har været meget kritisk over for pave Frans, når det gælder bekæmpelsen af præsters overgreb, og gruppen mener ikke, at kirken har ændret sig væsentligt på området. 

Tony Anatrellas oplæg rokker dog ikke ved de gældende vejledninger fra Vatikanets side, og ifølge kommissionen nedsat af pave Frans, som skal sikre beskyttelsen af mindreårige, har præster “moralsk pligt” til at anmelde beskyldninger om overgreb til de civile myndigheder, ”uanset om den civile lovgivning kræver det eller ej”. Det fortæller en unavngiven embedsmand i den katolske kirke ifølge The Guardian.

I begyndelsen af årtusindskiftet blev den katolske kirke rystet af en lang række anklager om overgreb på børn begået af præster. I blandt andet USA og Irland har kirken været i krise, fordi hundredvis af katolske præster har misbrugt børn, og fordi det er blevet afsløret, at biskopper har dækket over overgrebene.

Kirken har gjort meget for at komme til bunds i skandalerne og hindre fremtidige overgreb, men det diskuteres stadig heftigt, om kirken gør nok.