Vatikanet opfordrer til boykot af Da Vinci-film

Vatikanets ærkebiskop Angelo Amato går voldsomt til angreb på filmen "Da Vinci mysteriet" og vil have katolikker til at boykotte filmen. Vatikanet dummer sig, mener kommunikationsekspert

Vatikanet mener, at filmen "Da Vinci mysteriet" vil bagvaske og lægge den katolske kirke for had. Derfor opfordres katolikker verden over til at boykotte filmen. -- Foto: Scanpix.
Vatikanet mener, at filmen "Da Vinci mysteriet" vil bagvaske og lægge den katolske kirke for had. Derfor opfordres katolikker verden over til at boykotte filmen. -- Foto: Scanpix.

Når filmen "Da Vinci mysteriet" snart ruller over de danske biograflærreder, skal katolikker holde sig væk.

Det mener i hvert fald Vatikanets ærkebiskop Angelo Amato, der på et kirkeligt seminar i den romersk-katolske kirke for få dage siden gik til angreb på filmen, som han mener er smækfyldt med historiske og teologiske fejlinformationer og desuden er fuld af fornærmelser mod den katolske kirke.

Filmen, der har verdenspremiere den 19. maj, er lavet på baggrund af en roman af forfatteren Dan Brown, der beskriver en ældgammel katolsk sammensværgelse af logefolk og kirkefædre, som sammen skulle have manipuleret med Jesu livshistorie og evangeliernes indhold.

Ærkebiskop Angelo Amato mener, at grunden til romanens store succes er de mange "kulturelt fattige kristne", der ikke har formået at "genkende og afvise antikristen propaganda, når de møder den" i romanen. Derfor er det også på tide, at kristne giver mere direkte og energisk udtryk for, at de ikke vil finde sig i, at deres religiøse institutioner og kristne tro bliver "bagvasket og lagt for had", siger ærkebiskoppen i følge nyhedsbureauet Catholic World News.

Han sammenligner premieren på filmen "Da Vinci mysteriet" med premieren på "The Last Temptation of Christ" i 1988, hvor en effektiv boykot havde held til at formindske det beløb, som filmen tjente ind. Og ærkebiskoppens håb er, at succesen gentager sig.

Herhjemme drøfter den katolske kirke nu, hvordan den skal reagere på Vatikanets opfordring til boykot, fortæller Lars Messerschmidt, generalvikar i Den Katolske Kirke i Danmark.

– Vi overvejer internt, hvordan vi skal forholde os til filmen, når den kommer på lærredet. Man kunne forestille sig, at vi i Katolsk Orientering (medlemsblad, red.) omtalte opfordringen, så folk er orienteret og så kom med en form for tilkendegivelse fra kirkens side, siger han.

Preben Sepstrup, lektor på Institut for Informations- og Medievidenskab ved Aarhus Universitet mener, at det er uklogt af Vatikanet at komme med så skarpe udtalelser.

– Vatikanet dummer sig ved at gå ud offentligt og opfordre til en boykot. Det er alment kendt, at det forbudte er særligt interessant, og når en talsmand for Vatikanet opfordrer til boykot, kan de da være helt sikre på, at nu vil filmen for alvor blive diskuteret og komme på dagsordenen.

Preben Sepstrup mener, at Vatikanet meget vel kan risikere at påvirke både katolikker og andre til at gå ind og se filmen, til trods for at de måske ikke havde overvejet det før den katolske ærkebiskops udmelding.

– Hvis det Vatikanet ønsker er, at færre mennesker skal gå i biografen og se Da Vinci-filmen, vil den her udmelding formodentlig kunne få den stik modsatte effekt og fortsætter:

– Der må sidde nogle dårlige kommunikationsrådgivere i Vatikanet.

bock@kristeligt-dagblad.dk

bejer@kristeligt-dagblad.dk