Katolsk hospital bliver overdraget til den irske stat

Efter flere år med protester imod nonners håndhævelse af katolsk lære på et stort hospital i Dublin bliver den irske stat ejer af institutionen med Vatikanets accept

”Når The Religious Sisters of Charity nu overdrager ejerskabet af St. Vincent Hospital med Vatikanets godkendelse, så signalerer det, at den katolske kirke får mindre indflydelse i Irland," siger sociologiprofessor Daniel Faas fra universitetet Trinity College Dublin
”Når The Religious Sisters of Charity nu overdrager ejerskabet af St. Vincent Hospital med Vatikanets godkendelse, så signalerer det, at den katolske kirke får mindre indflydelse i Irland," siger sociologiprofessor Daniel Faas fra universitetet Trinity College Dublin. Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix.

Den katolske kirkes traditionelle indflydelse på sundhedsvæsenet i Irland svinder fortsat ind. Senest har Vatikanet sagt god for, at ejendomsretten til grunden på St. Vincent-hospitalet i Dublin bliver overdraget til den irske stat. Det svarer til værdier for samlet 200 millioner euro – næsten halvanden milliard kroner.

Hidtil har grunden og hospitalet været ejet af en fond kontrolleret af nonneordenen The Religious Sisters of Charity, der direkte oversat betyder ”velgørenhedens religiøse søstre”.

Med aftalen er det muligt at gennemføre planerne om at bygge et nyt nationalt graviditets- og fødselshospital, som også vil tilbyde rådgivning om abort, hvilket strider mod den katolske kirkes lære. Ifølge sociologiprofessor Daniel Faas fra universitetet Trinity College Dublin er det et eksempel på, hvordan kirkens sociale rolle gradvist bliver mindre i Irland.

”Når The Religious Sisters of Charity nu overdrager ejerskabet af St. Vincent-hospitalet med Vatikanets godkendelse, så signalerer det, at den katolske kirke får mindre indflydelse i Irland. Men når det er sagt, så er det ikke unikt i Irland, og der er fortsat en række irske hospitaler, som er ejet af religiøse ordener,” forklarer han.

Han tilføjer, at færre irere betragter sig som katolikker, og der er en markant vækst i folk, som definerer sig som værende uden religion eller ateister. Landet har i de senere år været gennem folkeafstemninger, hvor politikere mod kirkens ønske indførte abort og vielser af homoseksuelle.

”Men der er to områder i det irske samfund, hvor den katolske kirke har en betydelig kontrol, og det er inden for sundhed og uddannelse. Kirken ejer også de grunde, som mange skoler ligger på, og det er en udfordring for uddannelsesministeriet,” siger Daniel Faas om kirkens indflydelse på offentlige institutioner.

Der har i de senere år været en strid mellem læger og The Religious Sisters of Charity om St. Vincent-hospitalet, efter at den irske regering planlagde at bygge en ny, moderne national graviditetsfløj på hospitalets grund.

I 2017 førte det til, at dr. Peter Boylan, den tidligere leder af den irske forening af fødselslæger og gynækologer, trak sig fra bestyrelsen for det nye nationale graviditetshospital.

Ifølge det katolske magasin The Tablet skete det med den begrundelse, ”at det nye hospital ville blive tvunget til at følge nonneordenens etiske retningslinjer, hvorfor der ikke kunne gennemføres sterilisation, behandling mod barnløshed, kønsskifteoperationer eller aborter”.

Sagen udløste demonstrationer, og over 100.000 irere skrev under på en protest mod nonnernes rolle i det nationale graviditetshospital. Som konsekvens trådte ordenen ud af bestyrelsen og driften i 2017, og her tre år senere overdrager den så ejerskabet til staten.

Men det er ikke sket uden modstand. I november skrev avisen The Irish Catholic, at den dominikanske munk Kevin O’Reilly, der underviser i moralteologi ved det pavelige universitet i Rom, opfordrede Vatikanet til at nedlægge veto mod overdragelsen.

St. Vincent-hospitalet blev grundlagt i 1834, og det var det første hospital, der modtog patienter uanset race, ophav eller ressourcer til at betale for behandlingen.

”Vi vil fortsætte vores arbejde med folk, som er hjemløse, flygtninge og ofre for menneskesmugling, samt fortsætte vore uddannelsesprogrammer,” siger søster Patricia Lenihan ifølge avisen Irish Times.