Vatikanet topper med vin-forbrug

En opgørelse over, hvilke lande der indtager mest vin, har givet genlyd. Øverst på listen er nemlig verdens mindste stat

Vatikanet ligger i 2012 på en klar førsteplads med næsten 74 liter pr. indbygger, og det er over en tredjedel mere end nummer to på listen, Andorra.
Vatikanet ligger i 2012 på en klar førsteplads med næsten 74 liter pr. indbygger, og det er over en tredjedel mere end nummer to på listen, Andorra. Foto: Angelo Cavalli.

Af alle verdens lande er Vatikanet det sted, der har det største forbrug af vin pr. indbygger. Det viser en ny opgørelse fra The Wine Institute i Californien, som de seneste dage har trukket overskrifter i alverdens medier.

Vatikanet ligger i 2012 på en klar førsteplads med næsten 74 liter pr. indbygger, og det er over en tredjedel mere end nummer to på listen, Andorra, hvilket har fået gang i debatten om, hvorfor de drikker så meget vin i Vatikanet.

De italienske medier skriver, at den mest umiddelbare forklaring ville være forbruget af altervin, men den holder ikke ifølge avisen La Stampa, fordi de mange små sip aldrig kan give så store kvanta. Avisen peger i stedet på, at indbyggerne i Vatikanet hovedsageligt er mænd, der er oppe i alderen og for det meste spiser i selskab med andre med vin til maden.

LÆS OGSÅ: Forbrugeretik: Når en kristen handler ind

Og i modsætning til andre lande er der stort set ingen børn til at trække gennemsnittet ned.

Men en nok så god forklaring er at finde i Vatikanets lille supermarked, kaldet Annona, som har et pænt udvalg af vine til billig pris, sammenlignet med resten af Rom og Italien, fordi beskatningen er lav. Man skal have et specielt adgangskort for at handle i supermarkedet, men det er der mange, der har alle ansatte og deres familier for eksempel.

Vatikanet har knap 800 indbyggere, og det er dét tal, The Wine Institute har brugt til udregningen. Men der er cirka 3500 andre, der arbejder eller på anden vis har deres daglige gang i Vatikanet, som bor udenfor, og de køber sandsynligvis deres vin til de lave priser i pavestaten og drikker den udenfor, og det påvirker statistikken.

Vatikanet lå også på førstepladsen på listen fra The Wine Institute sidste år, hvor forbruget dog var noget lavere, nemlig 62 liter pr. mand. På den nye liste for 2012 indtager Danmark 52. pladsen med 12 liter, langt efter både Tyskland, Storbritannien og Norge.