Prøv avisen

Vatikanet udsender frontalangreb på tidens syn på køn: ”Forvirret forestilling om frihed”

Udgivelsen af dokumentet falder sammen med den såkaldte ”pride”-måned, hvor seksuelle mindretal fejrer deres identiteter. Grupper, der repræsenterer katolske homo- og transkønnede, reagerer med skuffelse på dets budskab. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / Ritzau Scanpix

I et nyt dokument afviser Vatikanet, at mennesket selv kan bestemme sit køn. Skarp kritik fra katolske aktivister for minoriteters rettigheder

Den moderne forestilling om, at mennesket selv kan vælge sin kønsidentitet uden hensyntagen til biologien, er forkert og farlig. Sådan lyder det overordnede budskab i et nyt officielt dokument fra Vatikanet.

Det 31 sider lange dokument, som Vatikanets kongregation for katolsk uddannelse udsendte i mandags, har til formål at vejlede katolske skoler i spørgsmålet om transkønnethed og kønsidentitet. Det afviser, at den mandlige og kvindelige identitet er sociale konstruktioner og advarer, at kønsteori er blevet en ideologi, der kan ”destabilisere familien som en institution”. Bevægelige kønsidentiteter er ”ofte ikke funderet i andet end en forvirret forestilling om frihed”, lyder det i dokumentet, der dog samtidig opfordrer til dialog om emnet og slår fast, at børn og unge skal lære at respektere alle deres medmennesker og bekæmpe diskrimination.

Konservative katolske grupper roser Vatikanet for at blande sig i debatten om kønsidentitet.

”Dette autoritative dokument er tydeligt i sin fordømmelse af kønsideologi og af den alvorlige skade, som dette forvolder samfundet,” lyder det i en udtalelse fra den Madrid-baserede gruppe CitizenGO.

Udgivelsen af dokumentet falder sammen med den såkaldte pride-måned, hvor seksuelle mindretal fejrer deres identiteter. Grupper, der repræsenterer katolske homo- og transkønnede, reagerer med skuffelse. Blandt disse er den amerikanske gruppe New Ways Ministry, der betegner dokumentet som et ”skadeligt redskab, der vil blive brugt til at undertrykke og gøre skade på transkønnede og andre seksuelle mindretal”.

”Den eneste sandhed, som dokumentet løfter sløret for, er, at Vatikanet forbliver dårligt rustet til at drøfte køn og seksualitet i den moderne verden. Vatikanet forbliver i den mørke middelalder og promoverer en falsk lære, der beror på myter, rygter og falskheder,” siger Francis DeBernardo, der er formand for New Ways Ministry, i en udtalelse.

Den amerikanske jesuiterpræst James Martin, der er forfatter til bogen ”Building a Bridge” (Brobygning) om den katolske kirkes forhold til seksuelle mindretal, roser dokumentet for at opfordre til dialog, men indvender, at det negligerer seksuelle mindretals egne erfaringer.

”Desværre vil det blive brugt som et våben mod transkønnede personer,” skriver James Martin på Twitter.

Dokumentet fra Vatikanet kommer i en tid, hvor en del unge katolikker vender sig fra den katolske kirkes tilgang til seksuelle mindretal. Mens kirken i vid udstrækning har fastholdt sine traditionelle synspunkter på køn og seksualitet, er accepten af ikke-binære kønsidentiteter generelt hastigt voksende i Vestens befolkninger.

Pave Frans, der ikke har underskrevet dokumentet, har gentagne gange afvist, at mennesker selv kan vælge deres køn. Han har dog samtidig rakt en hånd ud til seksuelle mindretal og eksempelvis inviteret en spansk transkønnet katolik, der var blevet udstødt af sin sognepræst efter at have gennemgået en kønsskifteoperation, til møde i Vatikanet.

”Vi må være lydhøre og ikke sige, at alle er ens,” sagde paven i den forbindelse.