Prøv avisen

Veganere, ateister og Scientology ligestilles med religion

Kommissionen for lighed og menneskerettigheder fremhæver veganere som et eksempel. - Det handler om, at for en person, som er veganer eller vegetar, er vedkommendes livsstil central for, hvem man er, forklarer en talsmand fra kommissionen til avisen The Times. Foto: Joerg Beuge

Ny britisk lov beskytter filosofiske overbevisninger i samme grad som religion

At være veganer er et bevidst valg af livsstil, som bunder i en overbevisning om at fravælge animalske produkter. Derfor skal veganere have den samme lovmæssige beskyttelse som etablerede religioner.

Sådan lyder rationalet fra den britiske kommission for lighed og menneskerettigheder. Kommissionen har skrevet vejledningen til et nyt lovforslag, som ligestillingsminister Harriet Harman er på vej med. Loven skal beskytte alle med en filosofisk overbevisning mod diskrimination i lighed med de traditionelle religioner.

Lovforslaget er en konsekvens af en retssag fra sidste år, hvor en mand fik medhold i, at han var udsat for diskrimination fra sin arbejdsgiver på grund sin klimaoverbevisning.

Dermed vil alle fra afholdsfolk til scientologer opnå en ny særlig beskyttelse mod diskrimination på eksempelvis arbejdsmarkedet.

– En overbevisning behøver ikke at inkludere en tro eller tilbedelse af en gud eller guder, men må påvirke, hvordan en person lever og opfatter omverden, hedder det i vejledningen om lovforslaget.

Kommissionen for lighed og menneskerettigheder fremhæver veganere som et eksempel.

– Det handler om, at for en person, som er veganer eller vegetar, er vedkommendes livsstil central for, hvem man er, forklarer en talsmand fra kommissionen til avisen The Times.

Lovgivningen vil omfatte enhver form for tro og selv mangel på tro, hvilket gælder overbeviste ateister samt humanister.

Men grænsen går ved ekstreme politiske overbevisninger. En talsmand for ligestillingsminister Harriet Harman understreger, at videnskabelige og politiske overbevisninger som marxisme og fascisme ikke vil være omfattet af loven. Det samme gælder religioner, som ikke anses for seriøse.

Et eksempel er Jedi-kirken, som på verdensplan har over en halv million tilhængere. De baserer sig på den filosofi, som Jedi-ridderne i sciencefiction-filmene Star Wars følger.

Loven vil kunne give rammerne. Det bliver op til domstolene at beslutte, hvor vidtgående fortolkningen af loven skal være.

norum@kristeligt-dagblad.dk