Vejr-vært: Jesus indrammer kernen af kristendommen med få ord

Ægte kristendom handler ikke kun om tro, men i lige så høj grad om, hvordan vi hver dag lever vores liv, siger vejrværten Mikael Jarnvig

Mikael Jarnvig er kendt som vejr-vært på DR og for åbent at tale om sin kristne tro.
Mikael Jarnvig er kendt som vejr-vært på DR og for åbent at tale om sin kristne tro. Foto: Steen Klitgaard Jaacks/DR.

Tro kan være en vanskelig sag at have med at gøre. Det er noget, der foregår i ens hoved, og hvem kan egentlig afgøre, hvem der tror på det rigtige? I søndagens prædiketekst fra Lukasevangeliet bliver kristendommen gjort meget mere håndgribelig. Her taler Jesus både om at give og om ikke at fordømme andre. Og det er ifølge DR’s vejrvært Mikael Jarnvig ægte livsvisdom formuleret med ganske få sætninger.

”Det mest iøjefaldende ved teksten er, at Jesus ikke taler om, hvad vi skal tro, men derimod om, hvordan vi skal leve vores liv. Tro kan meget nemt blive en luftig størrelse med en masse teologiske og teoretiske nuancer. Men i teksten taler Jesus meget klart om, hvad ægte kristendom er, nemlig hvordan vi hver dag lever vores liv,” siger han.

Mikael Jarnvig er først og fremmest kendt for sine mange år på skærmen, hvor han dag efter dag har berettet om vejrudsigterne. Men han er også kendt for gerne at ville tale om sin kristne tro, og han holder blandt andet foredrag om, hvad han mener, kristendommen har at sige om klimaet.

I søndagens tekst hæfter Mikael Jarnvig sig først og fremmest ved, at Jesus understreger, hvordan man skal behandle andre. Man skal ikke dømme andre, men man skal være barmhjertig og tilgivende, lyder det.

”Det betyder, at vi for eksempel ikke bare kan springe med på den hårde tone, der er på de sociale medier. Jeg synes generelt, at der ude i det pulserende liv mangler en tilbageholdenhed i forhold til at fordømme andre. Vi mangler den tilgivende dimension,” siger han.

I det hele taget sætter Jesus i teksten fra Lukasevangeliet fingeren på en række ømme punkter, hvor det ifølge Mikael Jarnvig umiddelbart falder én nemmere at gøre det modsatte.

”Vi har den modsatte tendens iboende i os. Det er bare nemmere at pege fingre ad andre, dømme andre og rage til os i stedet for at give af vores overflod. Selvom vi er et af verdens rigeste lande, er det stadig nemmere at stemme for at lette topskatten end for at hæve ulandsbistanden. Vi bliver hurtigt mere optaget af vores eget begær efter rigdom end efter at hjælpe andres nød. Derfor er Jesu opfordring meget rammende,” siger han.

For Mikael Jarnvig er det vigtigt, at de leveregler, Jesus kommer med, også udmønter sig i konkrete handlinger, ikke mindst i forhold til opfordringen til at give. Derfor har han sammen med sin familie besluttet af have tre sponsorbørn i Afrika. Det betyder, at de en gang om året betaler for, at børnene er sikret skolegang, bøger, skoleuniform og et dagligt måltid mad.

Men samtidig er han bevidst om, at han ikke fuldt ud formår at leve op til de standarder, Jesus sætter.

”Det at være kristen handler ikke kun om tro, men i høj grad om, hvordan man lever sit liv. Der synes jeg, det er bekymrende, at jeg kun i så ringe grad kan leve op til det, jeg burde, og som jeg synes, andre også burde. Der må jeg erkende, at jeg kommer til kort og i stedet må lade mig lede af mesteren. Der er jeg kun en lærling, der må sige, at mesteren sikkert har ret, når han siger, at det er sådan, man gør det her,” siger han.