Prøv avisen

Verden er kommet til amish-land

Amish-folket er efterkommere af tyske og hollandske bosættere, der flygtede fra religiøs forfølgelse i Europa. Indbyrdes taler de en særlig sydtysk dialekt kaldet "Pennsylvania Dutch", som kun med besvær kan forstås af andre tysktalende, og de betragter det omgivende samfund med mistro. Foto: Pixabay.

Amish: De stærkt religiøse amerikanske amish-folk vil helst leve uforstyrret i deres idylliske tidslomme, men verden uden for trængte sig for alvor på i mandags, da en mand udefra brød ind på en amish-skole og dræbte flere elever

Amish-mænd bærer lange skæg, men holder overlæberne fri. Medlemmerne af den stærkt pacifistiske kristne sekt anser moustacher for at være et militært symbol, og de ønsker ikke nogen del i en verden af våben.

Men i denne uge brød volden alligevel løs i amish-land.

I den lille landsby Nickel Mine i delstaten Pennsylvania stormede en tungt bevæbnet 32-årig mælkevognschauffør i mandags ind et lille, lysegult skolehus, hvor 25 amish-børn sad midt i undervisningen. Manden, der ikke selv var amish, slap drengene og de voksne fri, men tog en ung lærerassistent og 10 småpiger som gidsler, barikkaderede døren, lænkede dem sammen foran tavlen og skød alle på klods hold. Inden politiet nåede frem, var tre piger døde. To andre udåndede senere af deres skudsår, mens fem i går stadig var indlagt i kritisk tilstand.

Politiet kalder det en "mulighedens forbrydelse" – gerningsmanden, som angiveligt handlede i en rus af vrede og selvhad relateret til begivenheder i hans fortid, valgte skolehuset i Nickel Mine alene fordi, det var et nemt og belejligt mål.

Massakren er bemærkelsesværdigt grusom og forekommer særligt bestialsk i kontrasten med amish-samfundets landlige idyl, hvor mænd i stråhat og seler bumler afsted i hestevogne langs billedskønne kornmarker, og kyseklædte kvinder holder hus uden brug af moderne hjælpemidler som vaskemaskine, støvsuger eller elkomfur.

Amish-folket er i denne verden, men ikke af denne verden. Indbyrdes taler de en særlig sydtysk dialekt kaldet "Pennsylvania Dutch", som kun med besvær kan forstås af andre tysktalende, og fremmede betegnes mistroisk som "the English" (englænderne, red.).

Medlemmerne af den kristne sekt lever i en unik tidslomme, der befinder sig lysår fra den almindelige amerikaners hypermaterialistiske og højteknologiske dagligdag. De mest konservative amish skyer fuldstændig elektricitet, biler og telefoner for at fremme principper om ydmyghed og afsondring fra den korrupte verden udenfor, og nogle afskriver endda brugen af knapper i tøjet, som de anser for at være udtryk for pyntesyge.

Børn født i amish-samfundet sendes i gruppens egne skoler som den i Nickel Mine, hvor de er samlet på tværs af klassetrin indtil 8. klassetrin. Derefter er deres tid oftest helliget at hjælpe forældrene på gården, indtil de selv gifter sig med andre amish – interreligiøst ægteskab er ikke tilladt, og konverteringer sker kun meget sjældent, ligesom frafaldet også er lavt.

Sådan har det været i århundreder, og amish-folket, der i dag tæller cirka 200.000 mennesker fordelt på Canada og USA, hvoraf hovedparten bor i Pennsylvania og Ohio, foretrækker at få lov til fortsat at passe sig selv og beskytte deres arkaiske, før-industrielle levestil. Derfor er det formentlig med meget stor ængstelse, at de i disse dage må acceptere at befinde sig i verdens søgelys som følge af den brutale skolemassakre, der har trukket horder af mediefolk til den pittoreske landsby Nickel Mine og dens ligeså fotogene indbyggere.

Nutidens amish er efterkommere af primært tyske og hollandske bosættere, der i 1700-tallet flygtede fra religiøs forfølgelse i Europa efter at have brudt med de etablerede kristne kirker. De er stærkt konservative anabaptister (voksendøbere, red.), der hylder værdien af hårdt arbejde og et simpelt, ydmygt liv i nøje overensstemmelse med de bibelske skrifter.

Det overordnede amish-samfund er inddelt i uafhængige grupper, der lever efter individuelle uskrevne regelsæt, "ordnung", som to gange årligt diskuteres igennem af repræsentanter for distriktets familier. Rådene kan her vælge at justere reglerne, hvis alle tilstedeværende er enige om eksempelvis at tillade brugen af bestemte landbrugsredskaber. De mest ortodokse grupper kaldes "Old Order Amish" (amish af den gamle orden, red.), og de tæller cirka 20.000 mennesker, der primært lever i amtet Lancaster County, som Nickel Mine er en del af.

Det var i netop Lancaster County, at den Oscar-vindende spændingsfilm "Vidnet", som i 1985 gav millioner af biografgængere verden over et indblik i amish-folkets livsstil, finder sted. Harrison Ford spiller en kriminalbetjent, som under opklaringen af et mord må skjule sig hos en amish-familie, og filmen udforsker konflikten mellem amish-samfundets fredelige og beskyttede verden og den voldelige verden udenfor.

Det er samme konflikt, som nu har kastet de afsondrede amish modvilligt ind i det 21. århundredes Amerika, hvor skolemassakrer er et velkendt og frygtet fænomen. Efter mandagens hændelse søger amish-medlemmerne i Nickel Mine nu trøst i deres stærke tro, beretter flere amerikanske medier, som rapporterer fra landsbyen.

"Jeg er meget taknemmelig for, at jeg er blevet opdraget til at tro på, at man ikke slår igen. Man skal tilgive," siger en amish-kvinde eksempelvis til Los Angeles Times.

Andre interviewede tilskriver massakren Guds vilje og udtrykker barmhjertighed over for gerningsmandens efterladte. Ifølge amish-troen er alle mennesker lige for Gud, og det princip vil også skinne igennem, når familierne i Nickel Mine inden for få dage begraver deres døde børn i prunkløse ceremonier uden salmer eller blomsterkranse.