Prøv avisen

Verden har set den sidste europæiske pave i lang tid

Det går tilbage for kirken i Europa, mens katolikker fra lande som Filippinerne, Brasilien og Mexico i dag udgør op imod en tredjedel af verdens katolikker alene. Kun hver fjerde katolik lever i Europa i dag, og det tal falder. -

Den katolske kirke stormer frem i Afrika og Asien, men mister opbakning i Europa

Den katolske kirkes åndelige verdenscentrum ligger i den italienske hovedstad Rom. Dens overhoved er tysker. Og langt størstedelen af dens 2.000-årige historie har udspillet sig i Europa eller omkring Middelhavslandene. Men kirkens fremtid ligger sandsynligvis uden for Europa.

Det mener en af verdens førende religionseksperter Philip Jenkins, der er professor på Pennsylvania State University og forfatter til bogen The Next Christendom: The Rise of Global Christianity, der handler om kristendommens udvikling og fremtid.

Det går tilbage for kirken i Europa, mens katolikker fra lande som Filippinerne, Brasilien og Mexico i dag udgør op imod en tredjedel af verdens katolikker alene. Kun hver fjerde katolik lever i Europa i dag, og det tal falder. Kirkens hierarki er i dag domineret af europæere og amerikanere, mens hvis udviklingen fortsætter, vil den udvikling være vendt i løbet af de næste 30 år, siger Philip Jenkins.

Vatikanets egne medlemstal over den globale udvikling bekræfter tendensen. Selv om Europas befolkning er vokset med tyve millioner på ti år, er den katolske kirke samlet set gået tilbage. I pavens eget hjemland, Tyskland, forlod 93.667 katolikker formelt den katolske kirke i 2007, mens 84.389 gjorde det året før. Og bortset fra lande som Polen, Italien og Danmark som vi tidligere har skrevet om i denne serie mister den katolske kirke medlemmer overalt i Europa, selv i traditionelle højborge som Spanien, Portugal og Irland.

Samlet set oplever den katolske kirke en stadig fremgang på verdensplan. Det skyldes ikke mindst, at kirken vokser kraftigt i Afrika og Asien, både når det gælder det reelle antal medlemmer, og også i forhold til andre kristne samfund og andre religioner som islam, buddhisme og hinduisme.

I Nord- og Sydamerika, der i den katolske kirkes terminologi blot hedder Amerika, er udviklingen mere blandet. Kirken er på de seneste ti år vokset med over 67 millioner flere medlemmer på de to kontinenter tilsammen, men er især blevet overhalet indenom af ikke mindst pinsekirkerne i Sydamerika. I et land som Brasilien udgør katolikkerne i dag kun 75 procent af befolkningen mod 90 procent for 30 år siden. Alligevel bliver ikke mindst Sydamerika stadig regnet som et af kirkens vækstcentre, og ifølge Philip Jenkins kan det meget vel ende med, at den næste pave kommer netop herfra. For Europa kan ikke blive ved med at have patent på den øverste myndighed i kirken, når begejstringen for den bliver ved med at dale i Europa, mener han.

Jeg tror under alle omstændigheder, at pave Benedikt er den sidste europæiske pave, vi vil se i meget, meget lang tid. Jeg kan selvfølgelig tage fejl, men jeg er sikker på, at vi i de kommende årtier vil se en længere serie af latinamerikanske og afrikanske paver. Det er ikke bare der, den vokser. Det er også der, den vil få ny åndelig inspiration fra, siger Philip Jenkins.

revsbech@kristeligt-dagblad.dk