Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Verdens ældste kristne kirke udgravet

De ældste kristne kirker, som arkæologer har fundet, stammer fra det 3. århundrede efter Kristus. Før den tid samledes de kristne oftest enten i synagoger eller i private hjem. Arkæologer mener, at disse ruiner er de ældste i verden af en kristen kirke. Stedet er byen Aqaba i det sydlige Jordan. -- Foto: Scanpix. Foto: .

I Jordan har arkæologer udgravet det, de mener, er den første kirke i verden

En næsten 2.000 år gammel kirke er blevet gravet ud i Jordan. Arkæologer mener, at der er tale om den ældste kristne kirke i verden.
Arkæloger har fundet en grotte under Skt. Georgeous kirken i Rihab i det nordlige Jordan.

- Vi har fundet, hvad vi mener er den første kirke i verden, dateret til at være fra år 33 til år 70, fortæller arkæolog og leder af centeret for arkæologiske studier i Rihab, Abdul Qader Hussan, til Jordan Times.

Jesus' disciple
Grotten er fundet under Skt. Georgeous kirken, som blev bygget i år 230 og menes at være den ældste 'rigtige' kirke.

Ifølge Abdul Qader Hussan flygtede de første kristne fra Jerusalem til den nordlige del af Jordan, og særligt til byen Rihab.

- Vi har beviser, der tyder på, at denne kirke gav husly til de tidlige kristne: Jesus' 70 disciple, siger Abdul Qader Hussan.

Grotten afslører desuden, hvordan de første kristne levede. Der er en dyb tunnel fra grotten, som de 70 kristne brugte, når de skulle finde vand, mener arkæologerne.

I alt 30 kirker er blevet fundet i Rihab.

Arkæologer har fundet i alt 30 kirker i Jordan, der menes at være brugt af kristne helt tilbage til år 33 til år 70. Her er det ruiner af en kristen kirke i Aqaba i det sydlige Jordan. - Foto: .
Libanon, Syrien, Jordan, Irak, Det hellige Land samt Egypten er kendetegnet ved, at kirkerne her går helt tilbage til apostlenes tid, skriver Henrik Ertner Rasmussen. Her ses Johannes Døbers Kirke i Byblos, Libanon, opført fra år 1115. Foto: NULL