Se verdens ældste kopi af De Ti Bud

Det skrøbelige stykke pergament fra Dødehavsrullerne udstilles i to uger i Jerusalem

For første gang får israelerne mulighed for at kaste et blik på verdens ældste komplette kopi af De Ti Bud. Billedet er taget i 2012.
For første gang får israelerne mulighed for at kaste et blik på verdens ældste komplette kopi af De Ti Bud. Billedet er taget i 2012. Foto: Menahem Kahana/Scanpix.

For første gang får israelerne mulighed for at kaste et blik på verdens ældste komplette kopi af De Ti Bud, som Moses ifølge bibelhistorien modtog fra Gud på Sinaibjerget.

Mens Moses' oprindelige udgave af buddene var mejslet ind i stentavler, er den ældste eksisterende kopi af buddene væsentlig mere skrøbelig. Det godt 2000 år gamle dokument er skrevet på pergament og kan kun holde til at være udstillet i to uger.

Derefter bliver det lagt tilbage i sikkerhed i en lystæt boks med kontrolleret luftfugtighed.

På trods af skrøbeligheden er pergamentet dog i meget god stand for at være så gammelt, og kan man læse hebraisk, er teksten tydelig nok til, at man kan stave sig igennem tegnene.

Pergamentet blev fundet i en grotte tæt ved Det Døde Hav øst for Jerusalem i 1952. Det er en del af Dødehavsrullerne, som er en samling af nogle af de ældste bibelske tekster, man har fundet. De første Dødehavsruller blev fundet ved et tilfælde af en hyrde i en grotte 1947. I årene efter fandt man omkring 800 skriftruller i grotter området.

Der er stadig ikke enighed blandt forskere om, hvem der har skrevet hverken pergamentet med buddene eller andre af Dødehavsrullerne.

Det komplette eksemplar af De Ti Bud har været udstillet kort enkelte gang før uden for Israel, men det er første gang, at det bliver vist frem for israelerne. Udstillingen er sat op på det store Israelsmuseum i Jerusalem, der i forvejen har en stor afdeling for Dødehavsrullerne.

De Ti Bud bliver en del af en mindre udstilling om menneskehedens historie fortalt gennem objekter, hvor de fleste er fundet i Israel eller israelsk kontrollerede områder.

”Når man tænker på universelle love, de universelle etiske principper, så er dette den første lov, der dukker op i ens tanker,” siger udstillingskurator Tania Coen-Uzzieli til nyhedsbureauet AP.