Verdens kirker vil afhjælpe fødevarekrise

Kristne over hele verden melder sig nu til kamp mod fødevarekrisen. Kirkernes Verdensråd opfordrer 359 protestantiske og ortodokse kirkesamfund til at reagere omgående

– Hvis I ikke reagerer, har I dræbt dem, udtaler Vatikanets Tarcisio Bertone på vegne af pave Benedikt XVI i en moralsk opsang til verdens ledere om at sende hjælp til de sultende i Den Tredje Verden. -
– Hvis I ikke reagerer, har I dræbt dem, udtaler Vatikanets Tarcisio Bertone på vegne af pave Benedikt XVI i en moralsk opsang til verdens ledere om at sende hjælp til de sultende i Den Tredje Verden. -. Foto: Manan VatsyayanaAFP.

Den globale fødevarekrise har nu nået et så stort omfang, at kristne verden over må reagere. Det er konklusionen på en række udtalelser og erklæringer fra såvel Vatikanet som Kirkernes Verdensråd og en lang række selvstændige kirkelige organisationer og netværk.

Hvis I ikke reagerer, har I dræbt dem, udtaler Vatikanets Tarcisio Bertone på vegne af pave Benedikt XVI i en moralsk opsang til verdens ledere om at sende hjælp til de sultende i Den Tredje Verden.

Den indflydelsesrige amerikanske prædikant Rick Warren har for nylig dannet organisationen Peace, der har som mål at samle mindst halvdelen af alle verdens kirker i et enormt netværk, der skal dirigere hjælpen fra kirkerne i Vesten til den enkelte i Den Tredje Verden.

Warrens initiativ følges nu op af Kirkernes Verdensråd, som opfordrer alle sine medlemmer til at afhjælpe problemerne med sult og mangel på fødevarer.

Den udbredte hungersnød er en skandale, der omgående kræver kirkernes opmærksomhed, siger generalsekretær Samuel Kobia fra Kirkernes Verdensråd, der består af 359 protestantiske og ortodokse kirkesamfund med tæt på en halv milliard tilhængere tilsammen.

Kobia mener, at den kristne etik er forsvundet i nutidens politiske spil til fordel for de rå markedskræfter, som han giver en stor del af skylden for de himmelstormende fødevarepriser og stigende sult, ikke mindst i Den Tredje Verden.

Medlemskirkerne kan afhjælpe fødevareproblemerne på flere måder. Ved at påvirke politikerne, ved selv at give penge til nødhjælp eller ved at handle mindre grådigt.

Det er menneskelige handlinger drevet af grådighed, der har ført til fattigdom, sult og klimaforandringer. Menneskeheden må udfordres for at overkomme denne grådighed, siger Samuel Kobia om krisen, der betyder, at 854 millioner mennesker sulter. Et tal, som nødhjælpsorganisationer frygter kan stige med yderligere 100 millioner, hvis krisen fortsætter.

Domprovst Anders Gadegaard, der repræsenterer den danske folkekirke i Kirkernes Verdensråds centralkomite, understreger, at folkekirken ligesom mange andre kirkesamfund allerede gør meget for at afhjælpe sultproblemerne gennem kampagner og kirkelige organisationers engagement i Den Tredje Verden. Han tilføjer dog:

Vi kan blive endnu bedre til at tænke på, hvad vi kan gøre aktivt for at afhjælpe problemet. Sult er et af verdens største problemer, og det har det været i årevis. Her skal vi være bedre til at gå ind og forsøge at skabe en politisk bevidstgørelse hos både politikere og den almindelige borger om problemet, siger han.

revsbech@kristeligt-dagblad.dk